Dialoogaward 2017 voor NIDA-voorman Nourdin el Ouali

Met groot genoegen mocht ik vandaag 5 november 2017 de Dialoog Award uitreiken aan Nourdin el Ouali in de Laurenskerk. Zijn dankwoord gaf blijk van zijn diepe verbondenheid met alle Rotterdammers  “Ons menszijn is een gemeenschappelijke basis voor alle Rotterdammers om samen vooruit te willen gaan in vrede. Ik zoek daarbij soms het debat, vaak de dialoog maar altijd het gesprek.” Hieronder mijn woorden waarom Nourdin deze eer van de Dialoogaward meer dan verdient!

Goedemiddag dames en heren, beste Nourdin. Voor de 10e maal wordt vandaag de Dialoog Award uitgereikt: een belangrijke traditie sinds 2002 om het belang van dialoog in onze stad te onderstrepen en zichtbaar te maken. Anno 2017 harder nodig dan ooit. Dank aan de jury voor deze eer om hier te mogen staan!

Met politicus Nourdin el Ouali heeft de jury een spannende keuze gemaakt.Grondlegger van de dialoog is de Griekse filosoof Plato. Door personen met elkaar van gedachten te laten wisselen maakte hij de veelzijdige gezamenlijke zoektocht naar waarheden belangrijker dan het eigen gelijk.Dialoog, het woord zegt het al dia = door en logos = woord, taal, rede. Populair gezegd een goed gesprek.

Nu zou ik – zeker niet als oud-politica – durven te beweren dat politici nooit goede gesprekken voeren, maar in de politieke arena staat toch meestal het debat centraal, de wil om de ander van het eigen gelijk te overtuigen. En die wil zit ook zeker in Nida-voorman Nourdin el Ouali, die menige keer scherp uit de hoek komt: hiervan getuigt een term als 1) staatsatheïsme (Joost Eerdmans met een hoofddoek afgebeeld), 2) “Leefbaar Rotterdam serveert een stinkende xenofobe drab” naar aanleiding van hun – ook in mijn ogen abjecte – voorstel met behulp van de vestigingswet islamitische slagerijen te verbieden en 3) “Het is het superioriteitsdenken van Wilders en Baudet die onze normen en waarden onder druk zetten.”

Natuurlijk is er niets op tegen enige felheid in het debat te tonen, maar wat Nourdin zo bijzonder maakt is dat hij ten allen tijde de verbinding blijft zoeken voor het aangaan van het gesprek. Zoals zijn bereidheid in gesprek te gaan met Leefbaar Rotterdam op het door hun georganiseerde debat De vijfde kolonne, onder het motto dat we vooral een revolutie van vertrouwen nodig hebben. Zo sprekend zijn ook zijn tweets. Zijn verbindend vermogen is bijvoorbeeld prachtig zichtbaar in zijn tweet op 21 september dit jaar waarin hij in arabisch en hebreeuws beide groepen een goed nieuwjaar wenst.Of de tweet van 14 juni 2017: Blijf hoopvol. Open harten. Zoek verbinding. Samen komen we er wel. En ik kan nog zoveel meer citeren.

Waar Nourdin voor mij persoonlijk vooral als Nida-voorman excelleert, wijst de jury vooral op zijn persoonlijkheid en brede persoonlijke inzet: ik citeer:“Verantwoordelijkheid nemen en verbinding zoeken werden zelden zo zichtbaar als op 16 november 2015, drie dagen na de moorddadige aanslagen in Parijs, toen Nourdin el Ouali het initiatief nam tot de manifestatie “Eenheid tegen terrorisme”. Vertegenwoordigers vanuit bijna alle denkbare maatschappelijke, levensbeschouwelijke en politieke geledingen gaven gehoor aan zijn uitnodiging om op het Vredesplein te getuigen.Daarenboven is Nourdin el Ouali, wellicht tegen wil en dank, ook een rolmodel en een voorbeeld voor al die Rotterdammers die niet tot de groep blanke, hoger opgeleide, heteroseksuele mannen van middelbare leeftijd behoren. Het is verademend om te zien hoeveel jongere mensen met een grote diversiteit aan achtergronden hij heeft kunnen activeren voor stad en samenleving. Als boegbeeld van een beweging die verder reikt en waarbij ook zijn meest directe politieke collega’s even betrokken de dialoog aangaan.”

De essentie van een goed gesprek bestaat uit luisteren en samen vanuit wederzijds respect kijken en zoeken  naar waarheden. Die kunst verstaat Nourdin El Ouali als geen ander en daarom ben ik trots hem de Dialoog Award Rotterdam 2017 te mogen overhandigen. Moge deze award niet alleen voor Nourdin maar voor ons allen een aansporing zijn de dialoog met diversiteit als rijkdom van Rotterdam blijvend voort te zetten. Te beginnen vandaag aan de dialoogtafels en morgen met een financiële steun aan de stichting Dag van de Dialoog om dit belangrijke werk voort te kunnen zetten.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Participatie, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>