Sociaal ondernemerschap: Een Rondeel-ei in de hoofdrol

 

Vrijdag 29 september was de feestelijke opening van het Micro-Rondeel aan de rand van de woonwijk Ypenburg in Den Haag door burgemeester Krikke. Drijvende kracht: de net gestarte ondernemer Hans Leneman. Na een lange zoektocht voor zijn kippen, kwam hij uiteindelijk uit op een Micro Rondeel, een compacte verplaatsbare kippenren, aan het Virulapad in de wijk Ypenburg in Den Haag.

Hiermee verbindt Hans de productie van eieren met de stad op een duurzame manier. Duurzaam op meerdere fronten. De kippen kiezen zelf voor buiten of binnen lopen. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt mede dankzij een innovatieve bredere stok waarop ze op stok gaan. De kopers komen allemaal uit de directe omgeving zonder enige vorm van tussenhandel. Kortom alle voordelen van Rondeeleieren met daarbij de nabijheid van de stad en een daarbij passende schaal.

De wens van Kamerlid Maurits von Martels een micro-rondeel op het Binnenhof te plaatsen sprak als gedachte aan, maar daar bleef het bij. Hans Leneman zelf droomt ook van andere locaties, zoals in het Zuiderpark, al was het maar omdat de huidige locatie slechts een paar jaar beschikbaar is. In de woorden van burgemeester Krikke: eerst van deze vestiging een groot succes maken. 

Dat de stedeling nog even moet wennen, blijkt uit het volgende. Op de vraag van omwonenden of kippen stinken had Hans als antwoord uitgebreide geurberekeningen waaruit bleek dat dit reuze mee valt. Ook moest hij beloven dat er geen haan bij zou komen. Inmiddels ontstaat een warme band met bewoners en is het Hans gelukt een lokale welzijnsorganisatie te interesseren in in de inzet van mensen die graag de handen uit de mouwen willen steken, zodat Hans taken kan overdragen. Mooie vorm van de creatie van kleine banen nabij.

Ook financieel start Micro Rondeel gezond. Natuurlijk moeten er wel genoeg eieren worden verkocht, maar heb er alle vertrouwen in dat ook grootverbruikers van eieren deze duurzame eieren weten te vinden.

Dit bericht is geplaatst in Bijzondere Projecten, Participatie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>