30 jaar vrijwilligers terminale zorg op pad in Rotterdam

Vrijwel elke dag gaan reeds 30 jaar lang zo’n 50 vrijwilligers in Rotterdam op pad om er te zijn voor een gesprek, een luisterend oor, er te zijn om tijd, rust en aandacht te bieden, er te zijn voor de ernstig zieke medemens en er te zijn om de familie even te ontlasten. Op 3 november vond mede dankzij de ondersteuning van Monuta en het Laurensfonds het symposium plaats om stil te staan bij dit bijzondere werk, om de vrijwilligers te bedanken en inspiratie op te doen voor de komende 30 jaar.

Hoogleraar Anne Goossensen, onder meer bekleedster van de leerstoel Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg aan de Universiteit van Utrecht, ging in op wat “er zijn” nu eigenlijk betekent. Het is in ieder geval een kunst, zo blijkt uit een specifiek onderzoek hiernaar onder honderd vrijwilligers terminale zorg in het hele land. Centraal staan de ruimte voor de ander, nagaan wat er op het spel staat om bij de opgave(n) te komen en vervolgens van betekenis te zijn en het bijzondere te erkennen. In haar woorden: “Naar de poëtica van de ander” en “Bijdragen aan waardigheid”.

Wethouder Hugo de Jonge bedankte de vrijwilligers met de warme woorden: “Als het college 14 dagen niet op het stadhuis verschijnt draait alles gewoon door, maar als u niet komt staat het stil”.

Kaderarts palliatieve zorg Kees Goedhart gaf een kijkje in zijn 15-jarige praktijk van palliatieve ketenzorg. Vooral de PaTz-teams (palliatieve thuiszorgteams) met daarin huisartsen, thuiszorgorganisaties, wijkverpleegkundigen en in toenemende mate ook  GGZ-organisaties en coördinatoren van vrijwilligers vervullen een belangrijke rol om de noodzakelijke samenhang te bewaken op wijkniveau. Zijn citaat uit een interview in 2013 blijft me bij “De kunst is niet om dagen aan het leven toe te voegen, maar leven aan de dagen”.

Theatergezelschap “De Kunst van het Rouwen” liet met ontroerende speelfragmenten zien, waar het echt om draait: het persoonlijke warme contact van er zijn. Voor wie meer hiervan wil zien, zij treden regelmatig in het hele land op met hun voorstelling “Dan neem je toch gewoon een hond”.

Er duiken ook nieuwe vragen op voor de inzet van vrijwilligers terminale zorg, zoals de inzet ’s nachts en toenemende behoefte aan nazorg van nabestaanden. Hoezeer dit werk maatwerk behelst bleek uit de persoonlijke manieren waarop vrijwilligers omgaan met deze dilemma’s.

Het was een eer deze middag als dagvoorzitter te hebben mogen begeleiden en het is een voorrecht een bijdrage te leveren als lid van de Raad van Toezicht VTZ Rotterdam. Ik vertrouw erop dat VTZ Rotterdam met steun van velen haar werk nog zeker 30 jaar langer kan doorzetten.

VTZ-Rotterdam, rekeningnummer IBAN NL73INGB 0678567832

 

Dit bericht is geplaatst in Portefeuille. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>