Set, ready …. Flevo Campus

Komende weken is het zo ver: de gemeenteraad van Almere en de Staten van de provincie Flevoland beslissen dan over het eerste deel mede-financiering van de Flevo Campus uit het fonds Verstedelijking Almere. Er ligt wat deze ambassadeur van de Flevo Campus betreft een niet te versmaden plan op tafel. Een plan, dat past bij een stad die onlangs haar 200.000e inwoner mocht begroeten en blijft groeien. Een plan dat past bij een provincie die haar positie in de topsectoren AgriFood, Tuinbouw- en Uitgangsmaterialen en Life Sciences met de Flevo Campus op unieke wijze vorm geeft met cross overs op het gebied van Feeding the city. Een plan dat past bij de metropoolregio Amsterdam die moet blijven innoveren om banengroei te stimuleren. En last but not least een plan dat past bij innovatief Nederland en Europa, dat het wereldtoneel van de Floriade benut voor nieuwe verhalen, nieuwe kansen voor bedrijven en nieuwe kansen voor mensen.

Bij verschillende gelegenheden mocht ik in gesprek met de politici. Zo waren alle raads- en statenleden 1 oktober j.l. welkom op de projectendag van Almere 2.0. en gelukkig mochten we een aardige schare verwelkomen bij het gesprek over de Flevo Campus. Wat in smaak viel waren de samenwerkingsverbanden met vele Flevolandse bedrijven als AlgaSpring en Marfo en economische clusters zoals die van AgroFood rondom Emmeloord en de visserij op Urk.

Maar de meeste belangstelling ging uit naar het bouwen van nieuwe consortia met grote betrokkenheid van het onderwijs. De kersverse lector van AERES Hogeschool Almere Sigrid Wertheim toonde met verve de aanwezigen de potentie van nieuwe verbindingen tussen de Almeerse bevolking, onderwijsinstellingen, bedrijven en het oplossen van voedselvraagstukken in bijvoorbeeld Vietnam. Niet toevalligerwijs Vietnam, in dat land heeft Sigrid jarenlang onderzoek gedaan waarop zij is gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit, de universiteit waaraan zij nog steeds is verbonden naast haar lectoraat.

Ook het voornemen al in januari te starten met de Veldacademie Flevo Campus werd warm onthaald. Een faciliteit waarbij zowel inwoners als ondernemers ondersteund kunnen worden bij het oplossen van onderzoeksvraagstukken, maar ook lerend van het grote succes van de Rotterdamse Veldacademie, waar nieuwe multidisciplinaire samenwerkingsverbanden tussen MBO, HBO en WO-instellingen tot stand kunnen komen.

Kritische vragen kwamen natuurlijk ook aan bod, zoals de waarschuwing geen dubbele dingen doen, scherp te letten op de toegevoegde maatschappelijke waarde van de activiteiten en de bijdrage aan de banengroei van de toekomst.

Niet alle fracties waren in de gelegenheid de projectendag bij te wonen. Maar altijd bereid ook in kleiner verband het gesprek aan te gaan. Er rest mij nu de hoop (en stiekem toch ook de verwachting) dat raadsleden en statenleden zich kunnen vinden in de plannen voor de Flevo Campus zodat wat in in de startblokken klaar staat ook op 2 januari 2017 eruit kan knallen.

 

Dit bericht is geplaatst in Ambassadeur Flevo Campus, Portefeuille en getagd . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>