Trots op eerste editie Rotterdam Pride

Dit is de bijdrage van een dankbare en trotse Rotterdammer. Mooi te zien dat diversiteit in deze stad niet alleen gezien mag worden, maar ook mag worden gevierd. Te beginnen met banners en een mooie fototentoonstelling pal voor Centraal Station en in dit hele weekend vele manifestaties, workshops en een super KeerWeerfeest.
Dat er ook op het gebied van seksuele diversiteit in deze stad nog een wereld valt te winnen blijkt uit de jaarlijkse cijfers te vinden op de website van RADAR. Zo bleek in 2013 nog steeds dat 29% van de homoseksuele mannen en 23% van de lesbische vrouwen één keer of vaker negatieve reacties te moeten ondergaan in de publieke ruimte. Ook op Rotterdamse schoolpleinen is homo nog steeds een scheldwoord. Het aantal meldingen van mishandeling en bedreiging blijft nog immer achter. De app Meld Discriminatie draagt zeker bij aan makkelijker en sneller kunnen melden. Van de 67 meldingen van mishandeling en 93 gemelde bedreigingen is 60% op grond van ras en bijna 1/3 homodiscriminatie. Zolang dit nog zo is, is het nodig luid de vanzelfsprekendheid van seksuele diversiteit te laten horen.
Dat gebeurt samengebald in Rotterdam Pride, maar ook het hele jaar door. Ik denk aan het jarenlange werk van de homoambassadeurs, nu druk doende een lans te breken voor een open gesprek binnen sportverenigingen. Vorig jaar nog een pittige discussie met vele diverse vergezichten, nu een gemeenschappelijke aanpak voor Rotterdam Gay Destination, onder meer zichtbaar in een breed gedragen Facebookpagina. .De vele veelal kleinschalige activiteiten van Rainbow City, waarmee ze vooral jongeren activeren. Het niet aflatende werk van COC Rotterdam, zoals ik zelf mocht ervaren tijdens het 25 jaar bestaan van de Werkgroep Roze Ouderen. De bijzondere groep ouderen die elke week onder het dak van Humanitas samenkomen. Stichting Volkskracht die vele bijzondere activiteiten heeft gesponsord en ook voor Rotterdam Pride financiële steun biedt. Het kenniscentrum Rotterdam V, hard aan de weg timmerend met onder meer Rotterdam Open Mind, nog niet volgroeid, heeft ieders hulp hard nodig; zeker ook in het licht van het net gepresenteerde Collegewerkprogramma #Kendoe 2014-2018 met de aankondiging van een doorlichting van alle kenniscentra en een forse bezuiniging oplopend tot 25 miljoen euro op maatschappelijke ontwikkeling in 2018.
Al met al meer dan genoeg om trots op te mogen zijn. Dat Rotterdammers steeds trotser worden op hun stad bleek ook uit de Omnibusenquete 2014. Maar liefst 68% is trots op de stad (was in 2013 61%). Voor de 15% die zegt liever in een andere stad te willen wonen, biedt wethouder Schneider soelaas. In datzelfde Collegewerkprogramma gaat hij voor het doel dat elke Rotterdammer “gepassioneerd” uitroept ‘Ik wil in Rotterdam wonen’.
Rotterdam is een stad van grote verscheidenheid en dat geldt ook voor de gay community en de velen erom heen die oog hebben voor seksuele diversiteit. Jan-Willem, Mark en Dora hebben wat mij betreft een topprestatie geleverd in het bij elkaar brengen van zoveel partijen in deze eerste editie van Rotterdam Pride. Een fantastische mooie basis om op door te groeien in de volgende edities. Ik zal dat zeker steunen, u toch ook?

Dit bericht is geplaatst in Participatie, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>