Van de Simba tot de Tree tent “zeilen”, een bijzonder #stadsinitiatief

Wie van zeiljachten houdt, vakmanschap, verbeeldingskracht en stevige volhardende hardwerkende vrijwilligers moet zeker een kijkje nemen bij de werf Rotterdams Welvaren. Direct gelegen naast De bekendere werf van De Delft zijn vele heren actief in een loods om hun passies te realiseren. Cees den Hollander droomt over en werkt aan de restauratie van de Simba, het unieke zeiljacht uit 1929 dat model staat voor de snelste Amerikaanse zeiljachten in de jaren '80 tot op heden. Kunstenaar Dré Wapenaar bouwt ernaast aan zijn Tree Tent met dank aan het kunstenaarscollectief Duende dat hier onder leiding van Stefan Valk is neergestreken. Het prachtbedrijf Woodwave heeft een leerwerkbedrijf op deze locatie om jongeren het ambacht van jachtbouw bij te brengen. Dames zijn welkom, maar blijken (tot nu toe?) weinig interesse te tonen.

Al meer dan 10 jaar werken de vrijwilligers aan hun dromen: restauratie van de Simba, opleiden van vaklieden voor de jachtbouw en Rotterdamse jongeren waarmee het niet goed gaat een nieuw perspectief te bieden. En dat alles met zo min mogelijk subsidie, maar dat er geld bij moet is ook wel gebleken.

Na het gebouw en de grond een tijd om niet te hebben kunnen gebruiken, betalen ze nu huur aan de eigenaar, de gemeente Rotterdam. Met de (beperkte) inkomsten van de medegebruikers is dat net op te brengen. In samenwerking met onder meer de Wijkdokters en Talent010 hopen ze voor meer jongeren van 18 jaar en ouder met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden voor structuur, regelmaat en het leren van een vak dat niet alleen ertoe doet maar waarnaar ook vraag is in de arbeidsmarkt. Het huiswerk is degelijk gedaan: de noodzakelijke zogenaamde Crebonummers voor de diverse werksoorten zijn verzekerd en met behulp van het erkende elektronische dossier voor ervaringsactiviteiten krijgen deelnemende jongeren papieren in handen waarmee ze terecht kunnen bij een (vervolg)opleiding of een werkgever. Door de intensieve begeleiding door vrijwilligers te laten doen houden ze de kosten laag.

Om meer jongeren te kunnen helpen en de Simba volledig te kunnen restaureren is er meer ruimte nodig. Daarvoor hebben de heren ook een oplossing: de gemeente heeft nog een paar pontons te koop, die ze graag in gebruik willen nemen. Maar geld voor de aanschaf is er niet.

Om alle dromen te realiseren doen ze mee aan deze laatste ronde van het stadsinitiatief onder de naam Simba. Natuurlijk hopen ze geselecteerd te worden door de Board, maar ze zouden ook zeer blij zijn met een paar praktische handvaten om zelf de noodzakelijke middelen bijeen te kunnen sprokkelen. Zoals een doorgang van het terrein van broertje De Delft naar hun terrein om bezoekers te verwelkomen. Of de eerder genoemde pontons om andere erkende leerwerkbedrijven in de scheepsbouw die een plek nodig hebben voor werk te kunnen accomoderen. Maar als je Cees den Hollander vraagt naar zijn ultieme droom, dan is het in 2020 met de gerestaureerde Simba de Pilgrim Ocean Race varen met Britse, Amerikaanse en Nederlandse zeiljachten, precies 400 jaar na de Pilgrimfathers.

Deze historica droomt en werkt graag met hem mee.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt, Participatie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>