Predikant Mpho Ntoane maakte het verschil in de strijd tegen racisme met zijn immer luisterend oor, visie op ons menszijn en persoonlijke impact op zovelen

“Kennis die niet wordt gedeeld heeft geen waarde en dood ben je wanneer we je zijn vergeten.” Deze woorden op de rouwkaart bewijzen zeker ook hun kracht na het heengaan van de Zuid Afrikaanse theoloog en predikant Dr. Mpho Ntoane. Zijn namen zoals door zijn ouders gegeven op 27 juni 1935 in Soweto Zuid Afrika zijn Lebakeng Ramotshabi Lekula Ntoane. Maar vrijwel iedereen kent hem als Mpho.

Gisteravond vond de indrukwekkende singi neti plaats van 20.00 uur tot middernacht in gebouw Wi Masanga aan de Rauwenhofstraat 41 te Rotterdam. Velen vertelden hoezeer Mpho Ntoane hun leven wezenlijk had veranderd met een fundamentele andere kijk op het menszijn. Hij ging ver voorbij begrippen als zwart en wit en zette zich met alles in voor gemeenschapsopbouw over alle culturele grenzen heen. Zijn belangrijkste wapen was interculturele communicatie gevat in praktische trainingen en nog zoveel meer persoonlijke gesprekken om de permanente worsteling met alle vormen van racisme – ook in onszelf – het hoofd te kunnen bieden.

Hij heeft in Zuid Afrika en daarbuiten gestreden tegen apartheid. In Nederland en daarbuiten heeft hij gestreden tegen alle vormen van racisme. Hij heeft mensen met elkaar in verbinding gebracht. Voor hen die hem hebben gekend is het kristalhelder: Mpho is niet dood, hij leeft nog meer dan ooit in ons allen! Vandaag is hij in zijn geliefde Rotterdam begraven. Rotterdam heeft veel te danken aan deze parochiale strijder wiens strijd zal worden voortgezet door velen.

 

Dit bericht is geplaatst in Participatie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>