De menselijke maat in het leven van een demissionaire wethouder begin april 2014 is zo gek nog niet

Terwijl het stadhuis op de Coolsingel bol staat van de geruchten rondom de formatie van een nieuw college van Burgemeester en Wethouders en menig kamertje wordt bevolkt met onderhandelaars en semi-onderhandelaars als nieuwsgierige journalisten, draait Rotterdam gewoon door. Waar majeure besluiten nu even niet aan de orde zijn, zijn er nog genoeg dagelijkse beslommeringen die om aandacht vragen. Een greep uit de afgelopen 10 dagen.

 

Op 1 april het reguliere overleg met de collegevoorzitter Pauline van Meer Mohr van de Erasmusuniversiteit. Mooi om samen te mogen constateren dat de vernieuwde en intensievere samenwerking sinds een paar jaar zichtbare vruchten afwerpt, zoals het Erasmus University College, nu tijdelijk gehuisvest aan de Noordsingel, met ingang van volgend studiejaar in het pand aan de Botersloot (de voormalige Gemeentebibliotheek en meest recent behuisd door het Onderwijsmuseum). Vooruit kijkend blijken de werkgroepen ter voorbereiding op grote budgetaanvragen uit het Europese Horizon 2020 programma goed op stoom te komen en vele onderzoeksdomeinen rakend aan de grootste uitdagingen van de stad te bestrijken, zoals noodzakelijke verduurzaming van de haven, gezonder leven en ouder worden met behulp van slimmere voedselproduktie en –keten en inzet van nieuwe technologieën en vergroting van de leefbaarheid met nieuwe integrale methoden. En ja ook even stil gestaan bij de 1 april grap van Erasmusmagazine door zovelen serieus genomen. De universiteit laat echt de naam Erasmus niet vallen voor University of Rotterdam. Al klinkt dat laatste natuurlijk ook niet gek.

Op woensdag 2 april organiseerde de studievereniging Cedo Nulli van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de EUR een symposium onder de titel 'Leve de verschillen, de kracht van diversiteit?’. Na mijn eigen betoog, geboeid geluisterd naar Zihni Özdil. Hij toont hoezeer instituten worden gedomineerd door oudere witte mannen met sprekende voorbeelden als de eredoctoraten van de EUR 2014. Hij pleit voor een radicale omslag waarbij assimilatie met behoud van het erfgoed een beter oplossingen biedt dat de huidige bejubeling van verschillen die veelal leidt tot zelfsegregatie. Alhoewel me dat te ver gaat steun ik hem wel in de oproep tot gelijkheid met burgerschap als gedeelde basis.

Donderdag 3 april begon inspirerend met het Zorginnovatieontbijt. Als je 12 weken iets volhoudt, is het al snel een gewoonte! Hoopvol! De VitaalApp zorgt voor realtime feedback op zowel het bewegen als het slapen: twee belangrijke factoren voor een gezonder leven. Appbouwer Joris Janssen van Sense overtuigde samen met diëtiste Jolande van Teeffelen dat jongeren tot gezonder gedrag zijn te verleiden met onder meer het nemen van foto's van wat ze eten en de berekeningen van de voedingswaarden daarbij, een zelf coachingsprogramma. Onderdeer van ReAAL, het onderzoeksprogramma van Zorgportaal gefinancierd door de Europese Commissie.

Vrijdag 4 april bij Shell om samen met Heleen Hoosemans een workshop over het belang van diversiteit in ketens op het jaarlijkse Deltavisie congres voor te bereiden met hulp van Matty van de Berg, een Portangelsmaatje van het eerste uur. Portangels, ooit begonnen als een initiatief van een paar vrouwen die eigen tijd en energie wilden steken in meer vrouwen de techniek in, te beginnen in de Rotterdamse haven, nu uitgegroeid tot een informeel netwerk van meer dan 400 vrouwen. De volgende Portangelsactie is Girlsday 24 april a.s. waarbij vele Portangels hun bedrijf enthousiasmeren de meiden op een moderne manier kennis te laten maken met techniek en vrouwlijke rolmodellen om vooroordelen weg te nemen. Aan het eind van de dag een borrel op eigen kosten in de Machinist om ervaringen uit te wisselen. Ook de gemeente Rotterdam doet mee met een stoer programma onder meer bij de Markthal, geheel begeleid door vrouwlijke ingenieurs! Goede voorbeeldfunctie. Vrijdag- en zaterdagavond uit met Motel Mozaïque. Genoten van de initrigrerende songwriter gitarist Kurt Vile, heerlijke uptempo blues van Jonathan Wilson en de opzwepende ritmes van de dames van La Luz.

Maandag 7 april stond onder meer in het teken van het congres van studievereniging EFR. Ik verdedigde de stelling dat er een strikte selectie aan de poort van de universiteit moet komen om ervoor te zorgen dat er meer toptalenten andere toptalenten treffen en er een betere match vooraf wordt gemaakt tussen het talent en de studie. De helft was het met me eens. Tijdens het debat bleek vooral het woord strikt tegen de borst te stuiten. Fantastisch dat studenten een hele week EFR-business week organiseren om elkaar te inspireren met medewerking van een indrukwekkend scala aan prominenten.

Dinsdag 8 april na een dagje op het stadhuis een zinderende avond in Bird met 48 pitches van de 92 ingediende stadsinitiatieven. Wat een energie, wat een lef en wat blijmakend dat zovelen voor een beter, leuker, grootser Rotterdam aan de slag willen. De Board met Marianne van den Anker, Stef Fleischeuer, Prya Bisambhar, Dick van Well, Henk de Bruijn en Rudy Stroink hebben weer een zware tijd voor de boeg. Bijzonder dat zij dit wederom willen doen voor slechts af en toe wat te drinken en eten. En dat geldt natuurlijk ook voor de ambassadeurs Kees Machielse, Ocker van Munster, Rob Wiegman, Marciano Daans, Linda Malherbe, Kees Vrijdag, Jeroen Everaert en Hans Bliek die menig plan weer op een hoger plan hebben getild! Waarvoor veel dank.

Woensdag 9 april de opening van de Internet op Things conferentie mogen verzorgen. Bijzonder om in gesprek te raken over het gebruik van hele nieuwe media en zienswijzes voor het (ver)bouwen van onze stad. Open data zijn daarbij zeker behulpzaam in een steeds meer do-it-yourself-economie. Maar ook de opdrachtgevende rol van de gemeente kan noodzakelijke vernieuwingen versnellen (launching customer voor innovatieve oplossingen).

's Middags te gast als een van de sprekers op het Europese congres over Validation of Prior Learning georganiseerd door InHolland. De Koreaanse hoogleraar Kim Shinil (oud vice premier en minister van Onderwijs) verraste met de praktijk aldaar waar alle vormen van leren, formeel, non-formeel in informeel sinds 2000 erkend worden in een centraal systeem. 5.000 mensen staan hierin inmiddels geregistreerd. Zijn pleidooi om sneller de transitie van scholing naar leren te maken viel in goede aarde. Na betogen van Ron Minée (plv DG) namens minister Bussemaker en Pierre Mairesse (DG Onderwijs Europese Commissie) voor veel validatie van alle vormen van leren, aan mij de eer het praktisch te maken. Het voorbeeld van vrouwenstudio Cleapatria met Albeda voor een cateringsdiploma viel in de smaak.

's Avonds nog even langs de pitches van de hackathon die parallel liep aan de Internet of Thinks conferentie. Een van de teams bouwde de app LifeTime waarbij met behulp van sensoren die lucht en stappen meten de meter van de leven oploopt of terugloopt. Indrukwekkend! Van een hele andere orde, omdat hij zo leuk was, was het idee voor Audiopolis: meeluisteren met de muziek die anderen om je heen op hebben op straat, in de tram etc.

Donderdag 10 april enkele Turkse journalisten op bezoek die zich oriënteren op regionale media en te gast waren van RTV Rijnmond. Een interessant gesprek gevoerd over nieuw ondernemerschap wereldwijd waarbij de betrekkingen tussen Turkije en Nederland vooral langs informele lijnen lopen en contacten tussen regio's belangrijker worden.

's Middags naar de commissie Werk en Inkomen van de VNG. Een lastige afweging: de keuze voor een nieuw verdeelmodel van de bijstandsgelden van het rijk voor de gemeenten. Geen van de vier modellen is perfect en de effecten zijn nogal uiteenlopend. Volgende week de inbreng presenteren in het bestuurlijke overleg met staatssecretaris Klijnsma op met ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Dit bericht is geplaatst in Portefeuille. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>