#Appril2014 vanzelfsprekend ook in Rotterdam voor plezier en zakendoen!

Apps zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Voor elke dagelijkse handeling is er wel een app te vinden. Apps die muziekplezier vergroten of apps die irritaties in het verkeer kunnen verzachten… you name it… Het is er! Mijn ‘app’ top drie is: TXXI van Rotterdamse bedrijf Mangrove waarbij je snel en overzichtelijk een taxi kan bestellen, LabelA uit Rotterdam heeft de Subprise app bedacht voor nuttige voordeeltjes bij de Subway broodzaak. En onlangs heb ik in bijzijn van minister Asscher de Meld discriminatie app gelanceerd. Een app mede mogelijk gemaakt door stichting Radar waarbij je discriminatie laagdrempelig kunt melden. Goed dat er voor de eerste keer een heuse ‘Appril’ festival wordt georganiseerd.

De ideale mogelijkheid om met elkaar de verdere mogelijkheden van apps te bespreken. Hoe zit het met de upcoming app industrie? Hoe helpen we talentvolle studenten ict met ontwikkelen van nieuwste apps? Hoe helpen we ze bij starten van eigen bedrijven? De omvang en belang van de app industrie – want daar focussen we ons vandaag op – neemt toe. In de EU stijgt het aantal banen in de app-industrie van 1,8 miljoen banen nu naar 4,8 miljoen in 2018. Verdiensten die in dezelfde periode stijgen van 17,5 naar 63 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek ‘Sizing the EU App Economy’, in opdracht van de Europese Unie.

Dit is een mooie ontwikkeling, zeker voor de nieuwe generatie Europeanen zeker gezien het grote probleem rond jeugdwerkloosheid op ons continent.

Alle apps en mobiele apparaten zijn afhankelijk van breedband-netwerken. Goede faciliteiten zijn daarvoor broodnodig. In Rotterdam hebben we die faciliteiten met een sterke server en goede datavoorzieningen. We zijn daarmee een echte innovatiestad.

De nieuwe wereld met nieuwe technologieën en nieuwe economische verhoudingen zorgen voor nieuwe mogelijkheden. Het internet heeft al het punt bereikt dat apps en mobiel internet groter zijn dan via de computer. Deze trend zet zich door en het is ook niet voor niets dat Facebook recentelijk Oculus Rift heeft opgekocht. Een bril waardoor je op een nieuwe manier ‘virtual reality’ ervaart. Zeker met deze nieuwe ontwikkelingen is het van belang dat nieuwe toepassingen kunnen worden gerealiseerd. Met de faciliteiten die ik net noemde, het imago van de stad als vernieuwende, hyperdiverse en internationale havenstad is Rotterdam dé stad die de ruimte geeft voor de nieuwe wereld!

Niet voor niks dus dat Appril ook in de Maasstad wordt georganiseerd. Later dit jaar hosten we ook de internationale ‘Social Media Week’ in september. Tussendoor is de stad constant in beweging in dit domein met ontwikkelen van nieuwe open data applicaties, serious gaming programma’s en ga zo maar door. Ik ben trots op onze plek in deze nieuwe wereld! Nu eerst de hele maand Appril voor plezier en zakendoen!

 

 

Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt, Innovatie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>