Trots op #Zorgplein van @hsrotterdam

Nu kom ik toch met enige regelmaat op de Hogeschool Rotterdam en neem op gezette tijden kennis van wat er hier gebeurt aan prachtige verbindingen tussen zorg en technologie … Maar je let even niet op en daar is het: een waar Zorgplein! Hier staat dan ook een wethouder die trots is op de hogeschool die zichtbaar hard werkt en het verschil maakt op het toepasbaar maken van zorginnovaties.

Innovatie is een belangrijke marsroute die we als gemeente willen inzetten om de gezondheid en het welzijn van Rotterdammers te verbeteren en een effectief, efficiënt en duurzaam stelsel van zorg- en ondersteuning te bewerkstelligen. We willen de zelfredzaamheidsklimaat voor Rotterdammers bevorderen door te innoveren in de zorg. E-health wordt steeds belangrijker. Denk aan de huidige trend om ouderen langer thuis te laten wonen. Dan kunnen de ontwikkelingen binnen E-health een belangrijke rol spelen. Moderne ict- en communicatietechnieken maken het immers mogelijk om langer zelfstandig te blijven wonen. Een voorbeeld is Silverfit. Dit is een soort van WII- applicatie voor ouderen om hen te stimuleren te bewegen, maar ook aan digitale dossiers en het web-based beheren van het eigen dossier. Ook wordt op sites als wehelpen.nl met social media vraag en aanbod bij elkaar gebracht als het gaat om zorgen voor elkaar.

Uitdagingen zorginnovaties… We moeten niet alleen maar praten over zorginnovatie, we moeten het vooral gaan doen. Samenwerking tussen partners (ondernemers als kennisinstellingen) stimuleren en ze in contact brengen met de (toekomstige) gebruikers. Ondernemers investeren gelukkig ook in dit Zorgplein. Dergelijke investeringen blijven ook hard nodig in de toekomst.

Dat willen we als gemeente Rotterdam stimuleren, dát is wat hier ook gebeurt op het Zorgplein. Twee Instituten (gezondheidszorg en techniek) en Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam werken nauw samen om met hun studenten praktijkgerichte gezondheidszorgvraagstukken op te lossen. Deze multidisciplinaire samenwerking wordt versterkt doordat studenten, docenten, onderzoekers, zorgaanbieders en bedrijven elkaar kunnen treffen op het Zorgplein.

 

Daar zijn al prachtige voorbeelden op het gebied van zorginnovaties uit voortgekomen. Ik wil er drie noemen omdat ze niet zozeer gaan over de duurste meest complexe technologieën, maar over de directe toepasbare mogelijkheden als je slim combineert.

In het zorginnovatieproject 'Schone handen aan de couveuse' werken studenten van zorg- en ontwerpopleidingen samen aan oplossingen voor het stimuleren van de naleving handhygiëne op de couveuseafdeling van Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Tweede voorbeeld. Hoe realiseer je voor mensen met een beperking oplossingen op maat, in co-creatie tussen ontwerpers, zorgprofessionals en cliënt? In ‘co-creatie’ met de persoon in kwestie wordt door mix van zorg- en techniekstudenten middels het ontwerpen, bouwen en testen van testmodellen gezocht naar een geschikte oplossing. Zo is er een ‘voetbediende tang' ontworpen voor het maken van sierraden door iemand met een onderarmbeperking. Ander voorbeeld is een oplossing voor het stabiel vasthouden van een pan tijdens het koken voor iemand met spasmen.

De derde hier genoemde begon met de hulpvraag hoe mensen met een handbeperking makkelijk en zelfstandig hun ‘plastic pillenzakjes’ kunnen openmaken. Mensen die meerdere pillen per dag moeten innemen krijgen hun pillen geleverd in een lange rol van kleine plastic zakjes (een zogenaamde baxterrol), met per zakje een ‘portie’ pillen. Hele praktische oplossing, bedacht door pragmatische knappe koppen van HRO!

De inzet van dit soort technologie en spitsvondige oplossingen dragen bij aan het realiseren van belangrijke zorgdoelen van de gemeente Rotterdam, zoals het meer inzetten op preventie en zelfmanagement van de burger. Het ontwikkelen van een digitaal instrumentarium kan bijdragen aan het realiseren van de Rotterdamse doelen op gebied van gezondheidszorg.

Health meets technology. Dat is letterlijk wat hier gebeurt op het Zorgplein. Een prachtig initiatief dat Rotterdam als zorginnovatiestad nog meer op de kaart zal zetten. Ik wens alle betrokkenen veel succes!

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>