Erasmusspeld voor topondernemervrijwilliger Piet van der Knaap

Dames en heren, meneer Van der Knaap, Piet, Deze week is het 1e kwartaal van 2014 ten einde. En dat betekent dat het dan echt afgelopen is met uw zeer gewaardeerde inzet, meneer Van der Knaap. Eigenlijk wilde u al per 1 januari stoppen, maar u heeft dit afgelopen kwartaal gebruikt om nieuwe vrijwilligers in te werken. Mooi! Misschien kunt u de zaak, of liever de Rotterdamse Zaak, nu met een iets geruster hart achterlaten. Maar voordat u dat doet …

Het is wel tekenend voor u, dat u dingen helemaal wilt afmaken. Een man een man, een woord een woord. Uw inspanningen als vrijwillig consulent bij de Stichting Ondernemersklankbord zijn heel belangrijk geweest. Zeker nu het ondernemersklimaat nog niet helemaal opgeklaard is, al lijken we op de goede weg. U bent op diverse fronten actief geweest. Ik sta daar graag kort bij stil.

U bent een schoolvoorbeeld van een ondernemer die na beëindiging van de maatschappelijke carrière niet stil is gaan zitten. U levert graag een bijdrage aan de maatschappij. En wat kan een succesvolle ondernemer nou beter doen dan andere ondernemers beter wegwijs maken? U heeft dit de afgelopen acht jaar met verve gedaan via de Stichting Ondernemersklankbord. Uw sociale en economische ondersteuning voor ondernemers in de problemen mogen we gerust fenomenaal noemen. Er zijn situaties bij, waarin u zelfs maatschappelijke schade wist te beperken. En er zijn ook situaties, waarin u de ondernemer een hele lange periode begeleid heeft, omdat het nodig was.

Het leerwerkbedrijf ‘De Rotterdamse Zaak’ trok landelijk de aandacht. Het succes zit hem in de driehoek ondernemer- coach – student. Als ervaren ondernemer trad u op als coach en mentor voor HBO-studenten Economie van de Hogeschool Rotterdam. Deze studenten op hun beurt leverde concrete ondersteuning aan ondernemers met allerlei praktische hulp. Met als doel de ondernemer weer op eigen benen te krijgen en goed te laten functioneren. Een prachtig voorbeeld van hoe het mes aan twee kanten kan snijden. Een meester en gezel relatie in de woelige ondernemerspraktijk van alledag.

Zowel in de contacten met ondernemers als met studenten spreekt u altijd duidelijk taal. U zegt al snel waar het op staat. U doet dat vanuit een onafhankelijk standpunt en u weet de boel altijd weer goed vlot te trekken. Dat oogst bewondering en waardering. Kordaat, doortastend, maar ook met veel warmte heeft u niet-aflatend uw ondersteuning gegeven aan mensen die u ter harte gaan, in dit geval: ondernemers en studenten.

Het is mooi om te zien dat er bijna een familiegevoel is ontstaan tussen u als oudere en wijze ervaringsdeskundige en de jonge studenten. Twee leeftijdsgroepen die prima door één deur kunnen. Uw studenten hebben veel van uw ervaringen geleerd. Zij gaan uw waardevolle inbreng zeker missen. En u gaat die jonge generatie om u heen misschien ook wel missen…

Meneer Van der Knaap, waar het om gaat is dat u vanuit uw eigen overtuiging zich volop heeft ingezet voor de samenleving. Dat willen wij als gemeentebestuur waarderen met een tastbaar teken van dankbaarheid. Ik mag u een gemeentelijke onderscheiding uitreiken, de Erasmusspeld, voor personen die zich gedurende een lange periode verdienstelijk hebben gemaakt voor Rotterdam.

Van harte gefeliciteerd.

Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt, Participatie, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>