Erasmusspeld voor 40 jaar dirigent, leraar en programmeur Arie van Beek van @Codartscomp

Maandagavond greep ik in de Doelen na afloop van een groots Codartsoptreden graag de kans om iemand toe te spreken die veel voor Rotterdam en voor het muziekklimaat in Rotterdam betekent. Ik doel op de heer Arie van Beek, dirigent, leraar en programmeur van Codarts in Rotterdam. Als iemand uit de muziekwereld dat verdient, is hij het wel. Mijn woorden bij de uitreiking van de Erasmusspeld:

Meneer Van Beek,

Op de afdeling Klassieke Muziek van Codarts Rotterdam is uw uitgebreide repertoirekennis legendarisch. Als geen ander kunt u een klinkend pleidooi houden voor de muziek van de 20ste en inmiddels ook de 21ste eeuw. Dat heeft verschillende positieve gevolgen.

Ten eerste is de 20ste eeuw een belangrijk speerpunt op het conservatoriumonderwijs van Codarts Rotterdam. Daarmee is de opleiding aantrekkelijk voor vele studenten. Zij hebben u leren kennen als een dirigent die veel invloed heeft op de ontwikkeling van hun carrière. Codarts Rotterdam is mede dankzij u een grote speler in de wereld van opleidingen klassieke muziek. Dat is belangrijk voor een stad als Rotterdam die graag een muzikale partij meeblaast.

Die aantrekkelijkheid van Codarts geldt overigens niet alleen voor studenten, maar ook voor componisten. Er is, wat we noemen, een Rotterdamse school van componisten ontstaan, met mensen als Klaas de Vries, Peter Jan Wagemans en Hans Koolmees. U bent hiervan de grote stimulator, meneer Van Beek.

Ten tweede stelt u al vele jaren lang het ensemble- en orkestprogramma samen van de afdeling Klassieke Muziek van Codarts. U doet dat samen met de programmeurs van de Doelen die u hierom waarderen en respecteren. Niet alleen vanwege uw eerder genoemde repertoirekennis maar ook vanwege uw onderhandelingskwaliteiten. Ook het publiek weet prima de weg te vinden naar deze concerten.

Ten derde stond u aan de wieg van het Doelen ensemble, waar u de vaste dirigent van bent. De serie Red Sofa, met moderne en hedendaagse muziek in de Doelen, is een groot succes. Dat is bijzonder, zeker vergeleken met andere steden. In Rotterdam kan het. Dat is voor een belangrijk deel aan uw inzet te danken.

Bij Codarts Rotterdam vervult u de rollen van ‘conductor in residence’, programmeur en docent directie. Dat is een bijzondere en unieke combinatie van rollen die ten goede komt aan het muziekonderwijs in onze stad.

Die rollen vervult u al veertig jaar lang met verve en met veel inspiratie. U heeft daarbij een internationale reputatie en uw sociale invloed op muziekstudenten is belangrijk. Daarom is uw verbondenheid met Codarts en met Rotterdam een cadeau aan zowel het instituut als de stad. Veel van wat u tot stand weet te brengen gebeurt bovendien buiten uw aanstellingsuren om.

Meneer Van Beek, u ontving al eerder de Elly Ameling Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor uw werk als dirigent in Rotterdam gedurende dertig jaar. De stad Rotterdam wil daar iets aan toevoegen en u voor uw werk als inspirator van het muzikale klimaat in onze stad graag bedanken. Daarom mag ik u namens de gemeente de Erasmusspeld uitreiken. Deze onderscheiding is voor mensen die zich langdurig verdienstelijk hebben gemaakt voor Rotterdam. U bent zo iemand.

Van harte gefeliciteerd.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Portefeuille. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>