Mama Aisa trotse hoedster van Winti Bal Masqué

Dames en heren, wat een eer om hier in de Laurenskerk in uw stralende midden te mogen zijn. Mijn rol vanavond is een ode aan dit prachtige nieuwe kunstwerk van Boris van Berkum. Zijn sculptuur is een interpretatie van Mama Aisa (10 meter hoog!), de hoogste godin in Winti geloof. Mama Aisa is Moeder Aarde en staat onder meer voor moederschap, harmonie, ontwikkeling, liefde, vriendelijkheid en eerlijkheid. Moeder aarde, onze planeet waarop we leven. Omdat het aardse, de natuur, al het leven in haar schoot draagt, voedt en ondersteunt en weer opbergt wanneer het vergaat. Een zeer krachtige en onmisbare bron van leven. Zelfs in tijden van diep leed zoals die van de slavernij.

Krachtvrouwen Oude Westen hebben meegeholpen aan de jurk van mama Aisa. Meest prachtige Surinaamse en Afrikaanse stoffen zijn hiervoor gebruikt. Zeer mooi geworden en dat kan ook niet anders van deze vrouwen, een groep vrijwilligers die zich met hart & ziel inzet voor vrouwen van verschillende leeftijden en culturen in het Oude Westen. Krachtvrouw achter deze groep is Amina Hussen, al ruim 20 jaar inwoner van Oude Westen en iemand waar we in Rotterdam heel trots op mogen zijn.

Mama Aisa symboliseert heel veel, het leven de aarde. Maar voor mij ook de kracht van het vrouw zijn. En daarmee bedoel ik niet alleen in de rol van moeder, wat op zich een zeer uniek en onschatbaar gegeven is. Maar ‘girlpower’ kracht uit zich ook in talentvolle vrouwen met een mooie carrière. Er is veel vrouwelijk talent in de stad. Als ik hier om me heen kijk zie ik zovelen zo prachtig gekleed.

Vrouwen met verschillende culturele achtergronden die op allerlei niveaus en met allerlei verschillende kwaliteiten hun talenten benutten voor een mooie carrière. Het is mij een lief ding waard dat al dit talent ook echt wordt verzilverd, op eigen kracht met meer vrouwen aan de top!

Naast krachtige vrouwen staan krachtige mannen. Zoals Boris van Berkum, met Marian Markelo de drijvende kracht achter dit bal. Hij brengt uw aloude cultuur op een moderne manier letterlijk voor een ieder tot leven via de digitale weg door sculpturen en maskers in 3D te gieten. Dit werk van Mama Aisa van Boris met daarin verwerkt het werk van de Krachtvrouwen uit het Oude Westen zal extra inspiratie geven voor een ieder van ons, in het bijzonder extra kracht voor alle vrouwen van Rotterdam.

 

 

 

(NB ontvangen op 22 maart) En tot slot een heus staatsieportret van fotograaf Jeroen den Besten van Ari Versluis fotografie met Quintis Ristie als prachtcadeau.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Participatie, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>