Bruggen bouwen voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel naar de samenleving met @meerotterdam, Afasiecentrum @DeZellingen, @hsrotterdam en @vrijwilliger010

Elke maand is in de Centrale Bibliotheek op initiatief van Vrijwilligerswerk Rotterdam een bijzondere tentoonstelling te zien van het werk van vrijwilligers. Sinds gisteren aandacht voor het werk van MEE Rotterdam en Afasiecentrum Rotterdam voor ondersteuning van mensen met een niet aangeboren hersenletsel om zelfstandiger te kunnen functioneren in de samenleving. Eén van de projecten is de bijzondere samenwerking met de Hogeschool Rotterdam. In een Battle of Concepts streden drie teams voor de beste oplossing voor zelfstandig reizen van leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Het winnende team heeft een oefentool ontwikkeld waarmee leerlingen leren zelf een OV-kaart te kunnen gebruiken. Dit was onderdeel van een bredere innovatiepilot. In deze pilot hebben 35 jongeren geleerd nu geheel zelfstandig met openbaar vervoer te reizen (voorheen afhankelijk van AWBZ- en zorgleerlingvervoer).

Vrijwilligers spelen een grote rol in het slaan van de brug tussen de zorg en de samenleving. Zo koken bijvoorbeeld in het Afasiecentrum Rotterdam vrijwilligers met mensen met een niet aangeboren hersenletsel samen, waardoor mensen weer zelfvertrouwen opbouwen in hun eigen kunnen en dat geldt voor de hele groep inclusief de vrijwilliger.

In de tentoonstelling is niet alleen te zien hoe en waar mensen met een niet aangeboren hersenletsel terecht kunnen en welke innovatieve instrumenten beschikbaar zijn, maar is ook aandacht voor de omgeving. Mensen kunnen vaak nog zoveel meer als de omgeving geduld betracht en niet voor de cliënt denkt en doet, maar uitgaat van wat er nog wel kan, kortom de aandacht voor de mens achter de patiënt/cliënt. In de tentoonstelling is ook ruimte om zelf te oefenen met bijvoorbeeld tekenen met de ‘verkeerde’ hand.

Dit bericht is geplaatst in Innovatie, Participatie, Portefeuille. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>