Rotterdam kleurt Roze

Deze nieuwjaarsreceptie zondag 19 januari van roze organisaties in de stad is inmiddels een fijne traditie geworden. De groep die het organiseert is dynamisch en ook de locatie is elk jaar een andere, maar de samenwerkende organisaties bewijzen dat er inmiddels een mooi en sterk roze netwerk is in de stad. Met Ketelbinkie in de lead voor deze receptie is de opkomst groter en diverser dan ooit.

Het is een netwerk dat groter en zichtbaarder wordt. Dit past bij de ontwikkelingen in de stad. Zo is het thema homoseksualiteit het afgelopen jaar goed zichtbaar geworden. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in activiteiten als het Onderwijsmanifest en de Paarse vrijdag waarop scholen aandacht vragen voor het thema homoseksualiteit en ook in de Coming-out Day en de prominente Rotterdamse vertegenwoordiging op de Canal Pride in Amsterdam. Dit zijn allemaal activiteiten die in 2014 een vervolg krijgen.

In de zomer van 2014 zal de stad worden verrijkt met een Roze Event, waarvoor het afgelopen jaar het fundament is gelegd door goed samenwerkende ondernemers. Ook wil ik de op 20 februari komende conferentie Gay Destination noemen. Dit is een particulier initiatief dat gericht is op vergroten van de zichtbaarheid van Rotterdam als homovriendelijke stad, een stad waar diversiteit gezien wordt als kracht.

Zo zijn er nog meer mooie ontwikkelingen die ik wil noemen. Open Mind Rotterdam – een goed initiatief van het Kenniscentrum Homo-emancipatie RotterdamV – verbindt de verschillende groepen die de diversiteit kenmerken. Op het gebied van seksuele en genderdiversiteit stimuleert het de verbinding tussen diverse organisaties, die alle goed werk verrichten op vaak lastige en nog te onzichtbare gebieden. De bijeenkomst hier is daar een voorbeeld van.
Verder ook vrijwilligersorganisatie COC Rotterdam. Vorig jaar nog gastheer maar het pand was dit jaar te klein. Het COC huis is een veilige plek voor wie dat even nodig heeft. Er komen roze organisaties bijeen en er worden veel activiteiten georganiseerd die alle kleuren van de regenboog beslaan.

Rainbowcity wil ik ook noemen. Zij zijn als landelijke vrijwilligersorganisatie ook zeer actief in Rotterdam. Zij werken o.m. samen met zorginstellingen als Humanitas, Laurens, Aafje en Thuiszorg Rotterdam aan de organisatie van roze salons en verzorgen uitjes voor roze ouderen. De expositie Verlangens die langs de zorginstellingen trekt maakt dit thema op een mooie manier zichtbaar voor een bredere doelgroep.

Ook landelijk en internationaal staat het thema in de schijnwerpers. Helaas gaat het nog te vaak over moeilijke acceptatie van de roze medemens. Maar ik vind het fantastisch dat zo veel mensen publiekelijk hun verontwaardiging tonen over het feit dat mensenrechten worden geschonden in de aanloop naar de Olympische Spelen in Sotchi. Hieruit blijkt dat het gevoel ten aanzien van gelijke rechten voor homoseksuelen al goed verankerd is in ons DNA. Niet voor niets heb ik een tweet gewijd aan het stuk van Arthur Japin dat in de Volkskrant is verschenen. Ik reken dan ook op brede steun vanuit Rotterdam om niet alleen woorden en daden maar ook Arthur Japin op te nemen in de regeringsdelegatie.

We zijn er dus zeker nog niet. Homo acceptatie en emancipatie is nog niet af. Een belangrijke target voor het komend jaar is om te komen tot een netwerk van ouders met homoseksuele kinderen en tot een netwerk van rolmodellen en sleutelfiguren. Op dit punt zal worden samengewerkt met Amsterdam en de andere grote steden in Nederland. Hierbij zal de jarenlange Rotterdamse ervaring in het werken met bi-culturele groepen worden benut om te komen tot een methodiekbeschrijving die landelijk kan worden ingezet.

Al met al is er reden genoeg om dit jaar met positieve gevoelens in te gaan. Er is een goede basis voor verdere samenwerking. Het verbinden van bestaande organisaties en activiteiten is belangrijk. Hierdoor en via de campagnes ‘Open Mind’ en ‘Diversiteit als kracht’ zal het thema zich als een olievlek verder verspreiden door de stad. Deze nieuwjaarsbijeenkomst bewijst dat het klikt tussen de diverse partners en is een goed voorbeeld van vruchtbare samenwerking.

 

Dit bericht is geplaatst in Portefeuille. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>