Zomaar een greep van energie meegekregen in de maand december

Onder de naam De Westerlingen hebben 14 creatieve bedrijven zich gevestigd op de 4e verdieping van Westersingel 18/19. Tijdens de feestelijke opening op 11 december was goed zichtbaar en voelbaar dat het hier gaat om co-scheppers. Professionals in grafische vormgeving, digitaal ontwerp, webdesign, film- en video, motion graphic design, (3D)animatie, fotografie, communicatie, journalistiek, financiele dienstverlening en advies voor ondernemersontwikkeling bieden praktische innovatieve Rotterdamse oplossingen in alle mogelijke samenstellingen. Eervol om hun ambassadrice te mogen zijn.

De Westerlingen kwamen als groep uit het Schieblock. December bracht maar liefst twee welverdiende prijzen voor initiatiefnemers Elma van Boxel en Kristiaan Koreman van ZUS. Op 9 december mocht ik in Berlijn getuige zijn van de Urban Intervention Award Berlin Temporary uitreiking. De gerenommeerde vakjury voor stadsontwikkeling prees aanpak met onder meer de Luchtsingel “it seems an ideal way to pull resources in times of crisis and at the same time create a sense of ownership, strongly rooting the project within society”. Op 18 december kozen Rotterdammers het Schieblock en de Luchtsingel als winnaar van de publieksprijs voor architectuur in Rotterdam. Ook hier prees de vakjury ZUS voor de aanpak van onderop.

Het begint en eindigt met mensen die samen aan de slag gaan voor een betere stad. Dat dit niet altijd vanzelfsprekend is bleek 12 december tijdens een Arminiusdebat over discriminatie op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek blijkt dat dit het meest hardnekkig is waar het gaat om werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt met veel klantcontacten. Van de jaarlijks 3300 zaken die aanhangig worden gemaakt bij politie en justitie, komen slechts enkelen voor de rechter. De procedure via het College Bescherming Mensenrechten gaat sneller en biedt meer gelegenheid alle relevante aspecten te belichten. Hoopvol was het onderzoek waaruit bleek dat bij online solliciteren veel meer werd gekeken naar de baanrelevante kenmerken. Betrokken Rotterdammers met verschillende achtergronden debatteerden volop mee.

Tijdens de economische crisis lopen de discriminatiecijfers op. Niet alleen voor banen maar ook voor stages. Om jongeren de kans te bieden hun opleiding in de zorg op niveau 1 en 2 te kunnen voltooien kent Rotterdam al enkele jaren de Zadkine Centers waar stageplekken in de wijk zelf worden gecreeerd. Op 12 december kwamen daar meerdere wijkleerbedrijven bij. In samenwerking met Albeda, Zadkine, zorginstellingen en diverse vrijwilligersorganisaties is Calibris nu ook in Rotterdam gestart met financiele hulp van de gemeeente en diverse deelgemeeenten.

Om jongeren op niveau 1 zicht te geven op toekomstige reeele banen organiseerden beide MBO's dezelfde middag een baneninformatiemarkt. Goed te zien dt bedrijven als Boers en La Place daar zelf stonden met plekken in de techniek en de horeca.

Een eigen bedrijf beginnen is natuurlijk ook een optie. Met deelname aan het coachingsprogramma Dare to have a dream van de Dutch Dream Foundation ben ik gekoppeld aan een zeer gedreven enthousiaste succesvolle ondernemer, Jimmy Karaaslan van Misura Sartoria. Misura heeft meerdere vestigingen waaronder eentje in de Hofbogen, waar mannen een tailormade maatpak met alle mogelijke service kunnen verkrijgen. Kennismakingsprijs 2 maatpakken voor 749 euro. 17 december was het eerste gesprek in een reeks van nog vele het komende jaar. Leuk en nuttig om van elkaar te leren.

De nadere kennismaking met de Unie Van Vrijwilligers op 3 december leerde me hoezeer hun zorgvrijwilligers gewenst zijn. Inmiddels zijn er al 820 vrijwilligers via UVV aan de slag. Met maar liefst 67 instellingen zijn dagelijkse afspraken die mooie matches opleveren in informele zorg in samenwerking met formele zorg. Inmiddels doen ook 251 Rotterdammers die aangewezen zijn op een WWB-uitkering relevante werkervaring op. In 2014 start UVV een boodschappenservice. Weer een mooie aanvulling. UVV stelde verheugd te zijn over de komst van Vrijwilligerswerk Rotterdam wat meer vrijwilligers heeft opgeleverd. UVV bruist.

Energiek was ook de kennismaking met VollaersZwart, het bureau voor citydressing 10 december. Wie heeft niet direct op zijn netvlies de blauwwitte corsetten om de bomen in de periode van de Gaulthier tentoonstelling? Wist u dat ook de schitterende lichtjes op het pand van Nationale Nederlanden naast Centraal Station waarvan we nu weer kunnen genieten ook van hun hand is?

Zo vlak voor de Kerst en op de drempel van een nieuw jaar kunnen we deze golven van positieve energie goed gebruiken.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt, Participatie, Portefeuille. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>