Twee bijzondere Groene Vogels onder 175.000 Rotterdamse vrijwilligers

Rotterdam kent inmiddels het spectaculaire aantal van 175.000 vrijwilligers. Allemaal zeer te waarderen en bijzonder, maar sommigen hebben een bijzondere kleur. Zo mocht ik 11 december ervaren bij de jaarlijkse uitreiking van De Groene Vogel.

De Groene Vogel is de prijs voor de man of vrouw die zich vrijwillig op het gebied van duurzaamheid, groen of milieu verdienstelijk heeft gemaakt. De prijs is ingesteld door het Rotterdams Milieucentrum en bestaat uit een kunstwerk (een vogel) van Jan Meijer en 1000 euro voor eigen activiteiten of organisatie. Aan mij dit jaar de eer om deze te mogen uitreiken.

Ariane Lelieveld is dit jaar de gelukkige. Het juryrapport toont dat Ariane een heuse duurzame duizendpoot is. Ze zet zich met passie in voor duurzaamheid en duurzame energie. Zo is ze (mede)initiatiefnemer en oprichter van de cooperatie Blijstroom, een lokale bewonerscooperatie die zelf energie wil opwekken en de winst wil beleggen in duurzame projecten in de buurten van Noord. Daarnaast is Ariane actief voor Eetbaar Rotterdam als bestuurslid. Ook heeft ze het initiatief genomen voor het Repaircafe in de Banier in Noord en gaat daar zelf elke woensdagmiddag actief aan de slag met de mensen van het Repaircafe. Ze zet bij haar vrijwilligerswerk niet alleen haar passie in, maar ook haar deskundigheid als architect en bouwkundig adviseur zelfvoorzienend wonen en leven. Samenvattend, de jury bleek zeer onder de indruk van de breedheid en diepgang van haar vrijwilligersactiviteiten, haar tomeloze energie, gedrevenheid en misschien nog wel het allerbelangrijkste haar enthousiasme waarmee velen anderen worden betrokken en geenthousiasmeerd. Naar verluid blijft Ariane vaak op de achtergrond, met de Groene Vogel is ze meer dan terecht in het zonnetje gezet.

Ariane's adagium dat de stad talloze duurzame mogelijkheden heeft die zichtbaar moeten worden gemaakt, werd direct in de praktijk die middag bewezen.

Emile van Rinsum van het Rotterdams Milieucentrum mocht ook een Groene Vogel in ontvangst nemen. Wederom een bijzonder verhaal achter de inzet van vele vrijwilligers. Het Rotterdams Milieucentrum bestaat reeeds 10 jaar. Niet alleen zeer actief met het informeren van bewoners maar ook activerend om energiezuinig te leven. Een mooi voorbeeld zijn de Klimaatstraatfeesten, een wedstrijd die straten uitnodigt met elkaar te strijden over de meest bespaarde energie. Nog mooier vind ik de opleiding van milieucoaches, een grote groep voorlopers die het goede gedrag verder verspreiden in de buurten. Of neem de vele bijeenkomsten zoals Energiecafe010, waar Rotterdammers op een makkelijke toegankelijke manier kennis opdoen.

Maar het genieten wordt ook niet overgeslagen. Met de Groene Agenda, wandelpaden en wandelroutes van het Rotterdams Milieucentrum ervaren Rotterdammers letterlijk het groen. Het werkt gelukkig aanstekelijk, velen zijn actief om de stad nog groener te maken en we kunnen nog zoveel meer gebruiken.

Zo vlak voor de Kerst is een mooi moment om dankbaar stil te staan bij al die 175.000 vrijwilligers in Rotterdam die zich om niet inzetten voor de stad en medebewoners.

 

Dit bericht is geplaatst in Participatie, Portefeuille. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>