@SchaatsbaanRdam bewijst de kracht van het @Stadsinitiatief: 3e ronde open tot 8 april 2014.

Vanaf vrijdagavond 29 november 18.00 uur is het zover: schaatsen op een heuse 400 meter baan. Dankzij ondernemerszin en volharding van Leonidasbestuurders Robbert Wever en Fred Nederlof in samenwerking met vele vrijwilligers wonnen zij met hun schaatsbaan het stadsinitiatief 2014. De belofte op 1 juni gedaan dat we voor 1 december zouden kunnen schaatsen is glorieus ingelost. Nu is het aan schaatsliefhebbers uit Rotterdam en omstreken om hun liefde voor de schaatssport te tonen met vele bezoeken aan deze schaatsbaan. Of liever gezegd twee schaatsbanen, eentje om rondes van 400 meter te schaatsen en de andere 800m2 voor kunstschaatsen en oefenen met een mammoet als gezelschap.

Reeds 10 jaar geleden ontstond bij hockeyvereniging Leonidas aan het Toepad (recht tegenover de Van Ghentkazerne) het idee om de winterstop te verrijken met een wintersport. Toen al kwam het idee van een schaatsbaan op. Na veel speur- en rekenwerk resteerde een niet te overbruggen investeringsbedrag dat niet kon worden geleend omdat het niet snel genoeg kon worden terug verdiend door een sportvereniging. Deelname aan het stadsinitiatief betekende de grote kans om de benodigde investering te kunnen doen. Met de op 1 juni gewonnen 2 miljoen euro kon de bouw beginnen. De belofte dat er op 1 december zou kunnen worden geschaatst stond!

 

Aan animo uit de stad geen gebrek. In de zomer stonden de eerste schaatsfanaten al op de stoep. Ook de interesse van scholen voor schoolschaatsen verliep voorspoedig: met een voorinschrijving van 70 scholen reeds na al een succes. Meer tegenslag ondervonden de initiatiefnemers bij de bouw. Een belangrijke kostenpost vergde ruim een half miljoen meer dan begroot. Niet zo gek als je je realiseert dat nergens ter wereld op deze manier een overdekte ijsbaan is gebouwd voor slechts een paar miljoen. Met de snelle hlup van enkele particuliere investeerders uit de “Leonidasfamilie” werd ook deze hobbel genomen. Andere tegenvaller bleek het weer. Juist in het weekend voor de maandag dat de bouw zou aanvangen en alles open lag, regende het pijpestelen. Alles stond blank en naar zeggen zwommen eenden op de aan te leggen schaatsbaan. Dit vertraagde de bouw. Toen ik zaterdag 23 november een kijkje nam, waren er nog bergen werk te verzetten. En die bergen werden dag en nacht verzet, tot een uur voor het begin van het geweldige volksfeest voor de officiele opening vrijdag 29 november. Terecht trots vierder Robbert en Fred hun schaatsbaan en bedankten de vele direkt betrokkenen.

Aan mij de eer de opening van de derde ronde van het stadsinitiatief te hebben mogen aankondigen. Waar en wanneer beter dan net voor de opening van zo'n groots en groos initiatief als dit! Met dank ook aan politieke steun om ook in moeilijke tijden gelden te investeren in grootse initiatieven van Rotterdammers. Burgemeester Aboutaleb opende samen met schaatsheldin Annemarie Thomas de baan officieel. Met dit voorbeeld in het achterhoofd en andere initiatieven die dankzij het netwerk van het stadsinitiatief ook zijn gerealiseerd, hoop ik andere Rotterdammers te inspireren met hun grootse plannen voor een mooier, beter en gezelliger Rotterdam voor de dag te komen. Tot 8 april is het stadsinitiatiefloket open. Zie http://www.stadsinitiatief.nl voor de voorwaarden en mail projectplannen naar stadsinitiatief@rotterdam.nl.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Portefeuille. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>