Op weg naar betere roze ouderenzorg

Woensdag 27 november vond de afsluitende bijeenkomst van de expertgroep rondom Betere Roze Ouderenzorg plaats bij Humanitas Bergweg. Met de presentatie van de resultaten van het onderzoek van Rainbow City en het VUMC is een nieuwe impuls gegeven aan hoe de parels van goede roze ouderzorg te versterken en uit te breiden. Het onderzoek heeft in opdracht van ZONmw plaatsgevonden in Rotterdam en Amsterdam. Uit de vele gesprekken die onderzoekers Arwin de Beer, Hannah Leyerzapf, Merel Visser en prof.dr. Tineke Abma hebben gevoerd bleek centraal te staan de roep om persoonlijke interesse van een ieder zodat roze ouderen thuis, veilig en zichzelf kunnen zijn in zorginstellingen.

Roze ouderen vormen geen homogene groep. Belangrijk is dat zorginstellingen aandacht hebben voor de onzichtbare verschillen. In de praktijk blijkt men zich weinig bewust van de sociale uitsluiting van roze ouderen. Er blijkt zelfs in zorginstellingen die het naar verhouding goed doen (de instellingen met de roze loper) weinig ruimte voor het uiten van seksuele diversiteit niet zijnde heteroseksueel. Persoonlijke verhalen helpen bij het ontwikkelen van gedeelde ervaringen daar waar dat niet vanzelf gaat. Ruimte voor seksuele diversiteit start bij het creeren van een veilige omgeving waarin roze ouderen elkaar in besloten kring kunnen onmoeten. Dat maakt het makkelijker de verbinding met andere ouderen te vinden. Mooi voorbeeld is de Roze Ouderengroep van Humanitas Bergweg. Hier ontmoeten bewoners van Humanitas Bergweg vele roze ouderen uit de hele stad. In het borreltje na afloop mengt de groep zich inmiddels met andere bewoners. Dit vergt enige capaciteit van de zorginstelling en de omgeving.

De goede voorbeelden uit Amsterdam en Rotterdam tonen ook dat het van belang is een groep van roze ouderen te kunnen vormen. In kleinere gemeenten is dit problematisch. Voornemen is dan ook met de aanwezige Rotterdamse partijen waaronder Radar en Humanitas contact te leggen met de regio over hoe we voor roze ouderen in en rondom Rotterdam betere roze ouderenzorg kunnen stimuleren.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Bijzondere Projecten, Participatie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>