213 tafels in 12e Week van de @DagvandeDialoog met Award voor Ben Knaap van @AlbedaCollege

Hartelijk welkom allemaal bij de start van de twaalfde Week van de Dialoog. Ik ben er trots op dat dit Rotterdamse initiatief inmiddels in meer dan 90 steden navolging krijgt. De komende dagen vinden er aan 213 tafels in deze stad dialogen plaats. Liefst 100-medeorganisatoren zijn hierbij betrokken. Nergens is de Week van de Dialoog nergens zo groot als in Rotterdam. Dat is een compliment waard aan u allemaal!

Vanmiddag gaat u met elkaar in dialoog. U zult aan de tafels stadsgenoten ontmoeten die u anders niet zo snel zou treffen. En kennis maken met mensen met wellicht een hele andere achtergrond, maar met misschien wel dezelfde dromen of plannen. Aan de dialoogtafels worden vanmiddag ervaringen, verhalen en dromen gedeeld.

Delen is dit jaar in Rotterdam het thema van de Week van de Dialoog. Een goed gekozen onderwerp, want we delen steeds meer met elkaar. De Trendrede van dit jaar – een soort Troonrede van de trendwatchers – opende dit jaar dan ook met de zin: “Delen is het nieuwe hebben.”

Vooral jongeren hechten steeds minder aan bezit. Ze hoeven niet meer zo nodig een eigen auto maar delen er een met vrienden. Ze gaan couch surfend op vakantie. Maar niet alleen jongeren ook veel mensen in mijn omgeving lenen inmiddels via een website als peerby boormachines en keukentrapjes van buurtgenoten. Of bieden op websites als thuisafgehaald en foodsharing voedsel aan als ze teveel gekookt hebben.

Op Zuid hebben we sinds twee maanden de ´Zuiderling´, een nieuwe ruilmunt waarmee mensen elkaar diensten aanbieden. Bijles wiskunde bijvoorbeeld of het uitlaten van de hond. Niet alleen spullen dus, maar ook onze kennis en deskundigheid delen we met elkaar. Delen is niet alleen nobel, maar het is ook slim. Door iets te delen krijg je veel terug. Delen is de nieuwe solidariteit.

Rotterdam wordt door buitenstaanders vaak gezien als een ‘harde’ stad. Door mijn werk als wethouder Participatie kom ik op veel plekken in de stad en daar zie ik juist een zachte kant. Ik zie een stad waar veel gedeeld wordt.

Ook de plek waar we nu zijn, het Dakpark Rotterdam, is een mooi voorbeeld als het gaat om delen. Hier wordt grond gedeeld. Op de daken van de winkels en bedrijven ontstaat een riant park. Dakpark Rotterdam is een project van Dura Vermeer / MAB Development en de gemeente Rotterdam waarbij de deelname van bewoners voorop staat.

Het idee voor dit park gaat ver terug. Het is een lang gekoesterde droom van omwonenden. Zij zijn dan ook nauw betrokken bij de ontwikkeling en straks bij het beheer: als Vrienden van het Dakpark. Daarnaast zullen speeltuinverenigingen delen van het park adopteren. Deze bijzondere aanpak zorgt ervoor dat iedereen zich bij het park betrokken voelt. Heel veel mensen delen in het beheer van dit park.

Delen kan op vele manieren. Je kunt een park delen zoals de omwonenden hier. Je kunt ervaringen delen in een gesprek. Dat is wat u zo meteen gaat doen. Ik wens u een inspirerende middag toe.

Maar eerst … gaan we de Dialoog Award Rotterdam 2013 uitreiken.

Onder de vele honderden Rotterdammers en organisaties die de Dag jaarlijks mogelijk maken, steekt er elk jaar weer een aantal actievelingen bovenuit. Bijvoorbeeld door een grote bijdrage aan de verspreiding van de dialoog. Of de dialoog op een originele werkwijze voortzetten. Of door het aanboren van nieuwe groepen deelnemers.

Iedereen is geweldig die aan de dag van de Dialoog meedoet, maar er springt altijd weer 1 persoon of 1 organisatie bovenuit. Voor hen is de Dialoog Award Rotterdam in het leven geroepen. Hij is inmiddels al zeven keer uitgereikt.

De Award is een kunstwerk van kunstenaar Yasser Ballemans, die het dialooggesprek van deelnemers aan een dialoogtafel heeft verbeeld, waar dromen centraal staan. Vorig jaar mocht ik de Award nog uitreiken aan Kees Vrijdag, de ‘ras-netwerker’ die de dialoog definitief met het bedrijfsleven verbond. Dit jaar gaat de Dialoog Award 2013 naar ….

Bert Knaap Bert is de stuwende kracht van de Dag van de Dialoog in ‘zijn’ Albeda College Weena. Als docent Management en Secretarieel van het Albeda College op het Weena, enthousiasmeert Bert elk jaar een zogenaamde ‘organisatieklas’ die intern zo’n 15 tafels organiseert. Deze jongeren zijn 1e jaars MBO leerlingen (ca. 15-18 jaar) die hiermee niet alleen meer over dialoog en de Dag van de Dialoog leren, maar die zich ook de belangrijke organisatievaardigheden eigen maken.

Tegenwoordig heeft het management van Albeda het ‘dialoog-licht’ ook gezien, maar Bert doet het, zoals hij in bijna elke zin zegt en bijna altijd uitstraalt, wel ‘allemaal voor de jongeren!’ Het bestuur van de Dag van de Dialoog vindt het in die zin geweldig dat we in het jaar 2013, waarin ‘jongeren en onderwijs’ centraal staan, de Award kunnen uitreiken aan iemand vanuit het onderwijs.

Maar zoals het een echte Award-winnaar betaamd, laat Bert het hier als professional niet bij zitten en organiseert hij in het kader van burgerkracht en zelfinitiatief sinds dit jaar ook dialogen in de wijk: ‘eigen’ Dakpark-dialogen met zijn ‘vrienden van het Dakpark’. Dat gebeurt hier op deze plek volgende week 8 november in de middag, en wel met 10 dialoogtafels! Geweldig, Bert!

Met Bert heeft de Dag van de Dialoog dus zowel haar betekenis kunnen krijgen in een gevestigde instelling alsook in het maatschappelijke vrijwilligersleven in Rotterdam. Bert houdt van kruisbestuiving van kennis in verschillende netwerken; van fysiek contact en de mensen opzoeken tot aan netwerken en werven via de Ipad. Geweldig voor iemand als Bert, die namelijk ook niet meer de jongste is …

Zonder mensen zoals Bert kunnen wij als Dag van de Dialoog niet bestaan, Bert is wat dat betreft een voorbeeld voor alle dialoog-believers. En natuurlijk, Bert is ook een tikkeltje eigenwijs en ook nooit te beroerd om ons als organisatie te verblijden met tips, opmerkingen en soms wat kritiek. Dat hoort ook bij de persoon Bert, dat houdt ons als organisatie scherp en daar komen wij als organisatie verder mee.

Bert, dank voor alles en ga ermee door om die vele tafels te organiseren. Maar vooral: van harte gefeliciteerd; je hebt de Dialoog Award dubbel en dwars verdiend

 

Dit bericht is geplaatst in Bijzondere Projecten, Participatie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>