#Techniekpact Zuidwest werkt met Techniekmenu

Op maandagmorgen 7 oktober is in Museum Boerhaave in Leiden het educatieve ‘Techniekmenu voor de Metropoolregio’ officieel van start gegaan. Onder toeziend oog van vier onderwijswethouders (Frank de Wit, Leiden; Lucas Vokurka, Delft; Ingrid van Engelshoven, Den Haag en ikzelf) waren het de groepen 7 en 8 van de Duinoordschool uit Den Haag die na een feestelijk glas limonade als eerste met deze serie educatieve techniekworkshops voor de basisschool aan de slag gingen. In Rotterdam doen de Jan Prins school en de Jacob Maris school mee met deze pilot

Nadat wethouder Frank de Wit namens de wethouders het grote belang van techniekeducatie voor de samenleving nog eens had benadrukt, kon het Techniekmenu van start. Als openingshandeling werd tegen het decor van werktekeningen van Christiaan Huygens, in 1656 de uitvinder van de slingerklok, enthousiast licht gemaakt met knijpkatten. Vervolgen gingen de leerlingen in Technolab, gevestigd in Museum Boerhaave, aan de slag: groep 7 met de workshop ‘energie’, groep 8 met ‘de slingerklok’.

Het Techniekmenu is een in initiatief van het Science Centre Delft, Museon in Den Haag, Museum Boerhaave in Leiden en het Natuurhistorisch in Rotterdam. Deze vier instellingen, strategisch gelegen in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag-Leiden, bieden het primair onderwijs een samenhangend aanbod aan techniekworkshops, dit ter versterking van techniekeducatie.

In het Techniekmenu kiest een school een thema waaraan elk deelnemend museum of science centre een eigen invulling geeft. De scholen bezoeken in de loop van het jaar alle instellingen. Voor busvervoer wordt gezorgd. In de aanloop naar een volledig programma start dit schooljaar 2013-2014 een pilot. Hieraan nemen acht scholen deel, twee uit iedere stad – in totaal circa vierhonderd leerlingen.

In de pilot krijgen ze twee thema’s aangeboden: duurzaamheid/energie en bioscience. De drie musea en het science centre, aangevuld met Technolab, bieden de leerlingen uitdagende hands on workshops, om hen zo kennis te laten maken met wetenschap & techniek. Aldus ervaren scholen hoe de nieuwsgierigheid en creativiteit van leerlingen zijn aan te wakkeren. Scholen worden via het Techniekmenu op het spoor gezet van onderzoekend en ontwerpend leren.

In aansluiting op het Techniekmenu zorgt het Wetenschapsknooppunt van de TU Delft, Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam voor professionalisering van docenten in wetenschap en techniek. De gemeenten Leiden, Den Haag, Delft en Rotterdam maken de pilot financieel mogelijk.

 

Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>