Internationale Ouderendag 1 oktober 2013 in Rotterdam actueel

Vandaag is het internationale dag van de ouderen. Een dag waarop we wereldwijd stilstaan bij ‘de oude dag’ en de oude van dagen. Vroeger was dat een begrip dat duidde op absolute rust, geen activiteiten. Vandaag de dag is dat heel anders, een dag van noodzakelijke actie.

Met de komst van AOW en niet meer noodzakelijke deelname van het arbeidsproces op hogere leeftijd brak er een tijd aan dat ouderen de emancipatie zochten om te mogen blijven leren en actief te blijven. Mensen worden steeds ouder, maar blijven jonger en actiever voor hun gevoel. Steeds meer ouderen zijn actief en productief in werk en vrijwilligerswerk. Er bestaat een groeiende bereidheid om door te werken, (mits dit onder eigen voorwaarden kan). Dit geeft aan dat we nu op een andere manier de ouderen een oude dag moeten gunnen, meer aandacht voor de persoon en de wensen. Meer aandacht voor actief blijven. En dus ook scherp zijn op leeftijdsdiscriminatie. Samen met RADAR (bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie) en Pluspunt (expertisecentrum voor senioren en participatie) gaat er vandaag een oproep naar alle werkgevers in Rotterdam om het zilveren kapitaal beter te verzilveren. Deze actie wordt warm ondersteund door VNO-NCW Rotterdam. Startschot werd gegeven in de Biliotheek.

Oude van dagen zoals in zorgcentrum Sonneburgh is als een zaal vol Rotterdammers met levenservaring en energie. Senioren betekenen veel voor Rotterdam, zij verbinden generaties en zijn bereid op wat voor manier dan ook een steentje bij te dragen aan de samenleving. Maar tegenover het nieuwe beeld van actieve ouderen is er een ontwikkeling die niet snel verandert… de eenzaamheid. Daar werd ook afgelopen week aandacht aan besteed in een speciale ‘week van de eenzaamheid’. Steeds meer ouderen verliezen hun contacten naarmate ze ouder worden, hun sociale kring en daarmee hun wereld wordt kleiner. Des te belangrijk is het dat ouderen op verschillende manieren nog contacten opdoen, binnen en buiten het verzorgingshuis.

Het is daarom ook niet voor niets dat deze dag van de ouderen ondersteund en gevierd wordt met de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging. Leuk en goed dat hun aftrap vandaag is begonnen hier in Rotterdam, in Sonneburgh. Gezond ouder worden is belangrijk en een onderdeel van een gezonde levensstijl is een lekker stuk brood. De bakker is een vertrouwd gezicht in het leven van de oudere. Een rustpunt, een plek van ontmoeting en waar ze met aandacht worden geholpen door een ambachtelijke bakker. De lunchroom of koffiehoek in de bakkerij biedt mogelijkheden voor onderlinge contactmomenten. Zo ook bij Marcel Groen, een betrokken bakker op Zuid die de taart van vandaag heeft geleverd.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt, Participatie, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>