De communicatieprofessional van nu en de toekomst is meertalig

“Onze klassieke verzorgingsstaat verandert langzaam maar zeker in een participatiesamenleving,” zo sprak koning Willem-Alexander afgelopen dinsdag in zijn eerste Troonrede. Hij heeft het over de ´participatiesamenleving´. Ik heb het liever over de participatiestaat. Mensen doen al heel lang van alles en nog wat voor elkaar, het zijn juist de overheden die weer beter moeten leren naast mensen te gaan staan. Niet alleen in de dagelijkse kleine beslommeringen, maar ook bij het realiseren van grote plannen en initiatieven.

In Rotterdam hebben we daarom het Stadsinitiatief. We dagen Rotterdammers uit om hun grote dromen voor de stad in te dienen. De winnaar krijgt een mooi bedrag om dit idee ook echt uit te voeren. Afgelopen ronde stemden de meeste Rotterdammers op het plan voor een overdekte Schaatsbaan in Kralingen. 30 november gaat ie daadwerkelijk open.

Maar het hele leuke en opmerkelijke is dat initiatieven die niet in de prijzen vallen er óók komen. De Stadsboeren werden in de eerste ronde tweede maar hebben hun restaurant en boerderij ´Uit je eigen stad´ toch geopend. Dankzij crowdfunding. Het drijvende zwembad, de Urban Hotspring, werd in de tweede ronde derde maar grote kans dat het er, door het aanboren van alternatieve bronnen, toch komt.

Internet en de social media maken hele nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Wie iets in zijn wijk voor elkaar wil krijgen, stapt niet naar de overheid maar zet een bericht op facebook of twitter. Geen subsidie van de gemeente of lening van de bank? We crowdfunden het wel bij elkaar. En zo zien we de rol van de overheid ingrijpend veranderen. De nieuwe uitdaging is om te kijken waar we als overheid kunnen aansluiten bij wat er in de stad speelt.

Als de rol van de overheid verandert, verandert ook de rol van al die mensen die bij de overheid werken, de ambtenaren. In Rotterdam zijn we hard bezig met die cultuuromslag. Medewerkers van de gemeente moeten ´Rotterdammergericht´ gaan werken. We vragen van ze om niet de procedures en structuren maar de Rotterdammer als uitgangspunt te nemen van het beleid, naast de Rotterdammer te gaan staan en kijken naar waar de mogelijkheden liggen. Hier is bij uitstek een rol voor onze communicatieprofessionals neergelegd. Met al hun kennis en kunde kunnen zij als geen ander medewerkers helpen communicatiever te worden en signalen van buiten op te pikken.

De klassieke woordvoerder c.q. communicatieadviseur die denkt in control te zijn is toch echt achterhaald. Met al die netwerken, bewegingen, zenders en boodschappers van tegenwoordig is er geen houden meer aan. Een uitspraak op een feestje landt pardoes op een facebookpagina. Werkelijk iedereen communiceert tegenwoordig, zowel binnen als buiten de organisatie. Taak van de huidige communicatieprofessionals is dus niet meer persberichten schrijven en media bedienen maar medewerkers binnen een organisatie communicatiever maken en ophalen wat er buiten de organisatie speelt en leeft. De ouderwetse stakeholdersanalyses in moderne jasjes. Maar ook het duiden van informatie in de talloze gegevensstromen in de wereld van big data. Tenslotte ligt er voor de communicatiediscipline een grote nieuwe taak weggelegd in meertaligheid ontwikkelen in een wereld die steeds taliger wordt. En dan gaat het me niet om meer in het Engels. Medewerkers anno 2013 moeten in zeer verschillende netwerken kunnen opereren en hun belangrijkste instrument “taal” aanpassen aan snel wisselende groepen. Daarvoor zijn moderne communicatievaardigheden van groot belang.

En dat betekent ook iets voor de communicatieopleidingen. Meerdere disciplines vermengen met de communicatiediscipline is hard nodig, als je kijkt naar de arbeidsmarktpositie van communicatieprofessionals. In menig profiel wordt gevraagd om van meerdere markten thuis te zijn en snel te kunnen schakelen.

Of we helemaal moeten stoppen met persberichten en het vak van de voorlichters helemaal anders moeten inrichten, laat ik graag aan jullie over. Ik ben zelf woordvoerder geweest op diverse ministeries en adjunct-secretaris van de Voorlichtingsraad. Maar dat is inmiddels alweer een tijd geleden. De omslag naar de doe-democratie, participatiestaat en netwerksamenleving gaat mij als wethouder participatie enorm aan het hart. Het kan me niet snel genoeg gaan.

Juist jullie als communicatieprofessionals kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Iedereen communiceert, dat is uiteraard zo, maar jullie zijn de profs bij uitstek en kunnen organisaties helpen om communicatiever en meertaliger te worden op een manier die aansluit bij de huidige tijd. De samenleving verandert, het vak verandert, maar toekomst is er.

En dan nu het belangrijkste van de avond.

De winnaar van de communicatiescriptieprijs 2013 van het Platform Communicatie Rotterdam. Met zijn scriptie “Archetypen in beeld” heeft Mark Verzuil van InHolland beeldend de jury overtuigd. Proficiat met de cheque van 1500 euro en het lidmaatschap van de PCR, een club die met deze prijs elk jaar weer investeert in het nieuwe talent dat de innovatieve communicatiesector in Rotterdam goed kan gebruiken.

 

Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Participatie, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>