Kracht van de stad aanwezig bij opening academisch jaar Islamitische Universiteit

Dames en heren,

Allereerst hartelijk dank voor de uitnodiging om hier vandaag te zijn, bij de opening van het academisch jaar van de Islamitische Universiteit.

De Islamitische Universiteit is één van de plakken in Rotterdam, waar kennis in- en uitstroomt en waar denkvermogen en een kritische onderzoeksgeest geprikkeld en verder ontwikkeld wordt. In mijn beleving is het een broedplaats van ideeën en talent, die moet aansluiten op de maatschappelijke realiteit en anticiperen op ontwikkelingen die zich in Rotterdam en de rest van de wereld voor doen.

De Islamitische Universiteit staat een spannend jaar te wachten. Door de nieuwe accreditatie zijn er inmiddels 75 nieuwe studenten ingestroomd die anders hun bachelorstudie Islamitische Theologie aan de Inholland hadden gedaan. Het is goed dat Rotterdam de stad is waar de Islamitische Universiteit is gevestigd. Deze stad is zo divers dat we eigenlijk de integratie voorbij zijn. Wie integreert in wie in een stad waar 48% meerdere culturele achtergronden heeft? Diversiteit zit in de genen van deze stad en dat zie je gelukkig ook terug in het onderwijs.

Het is wel in ieders belang dat het hoger onderwijs een nadrukkelijke aansluiting heeft met de stad waarin het gevestigd is. Door onderzoeken, stages en andere samenwerking. Ik hecht daar als wethouder Hoger Onderwijs zeer aan en benadruk dit bij iedere instelling die ik bezoek. Ook uw universiteit kan veel samenwerken en kennis delen. Met de gemeente, met de andere onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties. Uw eigen missie en visie stralen deze ambitie ook uit.

Als wethouder participatie zie ik dat er veel eigen kracht in de stad is. Bewoners en organisaties hebben goede initiatieven om tot samenwerking te komen. Die kracht is ook hier aanwezig. In de docenten, in de studenten. Ik hoop dat u hiervan gebruik gaat maken, zodat er een bijzondere uitwisseling en onverwachte verbindingen kunnen ontstaan tussen de stad en de universiteit. Ik reken hierbij op een goede samenwerking tussen gemeente en universiteit.

De nieuwe bachelor is een succesvolle stap in de ontwikkeling van uw universiteit en voor verdere participatie van alle burgers. Het toont dat uw missie en visie tot concrete resultaten leidt. Ik kijk uit naar uw toekomstige initiatieven tot de integratie van kennis in de Nederlandse gemeenschap, zoals uw missie zo mooi verwoordt.

Dames en heren, innoveren en vernieuwen zijn de nieuwe uitdagingen voor Nederland en ook voor Rotterdam. Als we mee willen gaan met de verandering om ons heen, dan zullen we ook onszelf moeten durven veranderen. Ik wil daarom tot slot alle studenten uitdagen om de bereidheid te tonen om over de grenzen van hun huidige comfortabele wereld heen te kijken. Zoek de uitdaging op. Rotterdam heeft nieuwe kennis nodig om een duurzame samenleving te bereiken. Wees een bondgenoot van de toekomst door ondernemend en innovatief te zijn.

 

Dit bericht is geplaatst in Hoger Onderwijs, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>