HOVO 25 jaar, te goed voor alleen 50-plussers

Dames en heren, Een eer om hier te zijn, om met jullie hier stil te staan bij 25 jaar HOVO aan de Erasmus Universiteit. Cursussen op wetenschappelijk niveau voor mensen ‘vanaf een bepaalde leeftijd’. Zo begreep ik. Bij navraag bleek het te gaan om leergierige mensen van 50 jaar en ouder. In het kader van ‘een leven lang leren’, zou je zeggen dat voor iedereen dit soort cursussen toegankelijk moet zijn?

Nu moet u weten dat ik me in het verleden heb bemoeid met de implementatie van de Europese wetgeving ter bestrijding van leeftijdsdiscriminatie en zelf als 50-minner toch ook wel interesse heb. Zo zou deze wethouder die onder meer integratie in portefeuille heeft best wat voelen voor een extra dosis filosofie & religie. Verdere navraag leerde mij dat iedereen hoe oud ook (wel afgestudeerd), terecht kan voor een verdiepende studie bij de Erasmus Academy mits afgestudeerd. Zij bieden breed post-academisch onderwijs aan voor alle leeftijdsgroepen.

HOVO is het aanbod speciaal gericht op de 50 + groep. Een doelgroep die graag kennis vergaart maar daar op een andere manier mee om wil gaan. Met een andere indeling van lessen en meer aandacht voor deze student, in de praktijk langzamer. Maar persoonlijk vraag ik me af of dat nog wel van deze tijd is? 50+ moet het langzamer aan doen? Terwijl we juist zien dat 50+ ers, 60+ ers, 70+ ers steeds vitaler worden, steeds actiever worden. Ze willen allerhande werk doen, vrijwillig of betaald. Deze generatie van 50+ is er een die veel meer in de maatschappij staat dan enkele jaren geleden. Zoveel activiteiten weet te combineren, dat menig dertiger en veertiger daarvan kan leren. Dus hebben zij nog wel een aangepast programma nodig? En omgekeerd? Hebben 30-ers, 40-ers misschien geen behoefte aan leren in een wat rustiger tempo en met meer ‘wetenschappelijke’ entertainment zonder een specifieke vooropleiding?

Het aanbod van HOVO is zo interessant dat ik me kan voorstellen dat voor mensen die willen blijven leren en ontdekken het programma en manier van studeren van HOVO erg aanspreekt. 25 jaar geleden besloot de toenmalig 75-jarig Erasmus Universiteit Rotterdam dat de taak van de universiteit om mensen op te leiden niet stopt bij een bepaalde leeftijd. Daar wordt nog steeds aan gewerkt en nu staan we hier. Een professionele organisatie met een divers en breed programma. Vol passie wordt elk jaar een boeiend studieprogramma samengesteld voor iedereen vanaf vijftig jaar. Een speciale vooropleiding is niet vereist. En al die tijd volgen elk jaar weer opnieuw duizenden Hovo-studenten bij de Erasmus universiteit vol passie een of meer cursussen. Terecht dat hier vandaag wordt stilgestaan bij 25 jaar HOVO.

Dit jaar valt er meer te vieren. Zo bestaat de Erasmus Universiteit Rotterdam 100 jaar. We hebben al een feestelijke, 100 jarig-waardig Eurekaweek achter de rug, de opening van het Academisch Jaar in de Laurenskerk en de opening van het Erasmus University College in het hartje van de stad. En vorige week de opening van het Erasmus Paviljoen op de campus met nu ook hier voortreffelijke expresso voor elke bezoeker. De verbinding tussen de universiteit en Rotterdam is terecht hechter dan ooit. Goed te zien dat ook vele Rotterdammers HOVO weten te vinden. Ondanks mijn vraagtekens over de leeftijdsgrens… ben ik enthousiast over HOVO aanbod. Deze 47-jarige kom eraan!

 

Dit bericht is geplaatst in Hoger Onderwijs, Participatie, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>