Boek “Financiën voor ondernemers” van @EstherSchulte praktisch en zet tot nadenken aan

Gisteren bij de boekpresentatie van Financiën voor ondernemers van Esther Schulte waren er overwegend vrouwen aanwezig. Geen toeval. Met dit boek zonder rekenvoorbeelden, maar met alle praktische financiële paden levert Esther een belangrijk hulpmiddel voor onderneemsters om zelf gefundeerde keuzes te maken. En dus een grotere kans op economische zelfstandigheid voor vrouwen, iets waarover we het helaas nog steeds moeten hebben. Het boek ademt de notie “Gratis bestaat niet”. Ondernemen is niet alleen hard werken, maar gaat ook altijd door. De leukste passage gaat over royalty's. Wie wil er niet met een uniek product slapend rijk worden. Helaas voor slechts enkelen weggelegd. Het boek kijkt ook naar langere termijn vragen, zoals pensioen. Belangrijk om vanaf dag één toch ook bij stil te staan.

Het boek heeft me ook een nieuwe term geleerd: FFF-sfeer. Dat wil zeggen family, friends, fans voor het lenen van geld. Of zoals Esther opmerkt voor sceptici family, friends, fools. Ook mag een hoofdstuk over crowdfunding niet ontbreken als het gaat om geldbronnen en dat doet het ook niet. Tip voor het volgende boek, ook de trend van crowdsourcing is er eentje om in de gaten te houden.

Het boek bevat ook een handvat voor het humeur in de crisis. Is je omzet niet meer dan 5% gedaald, dan doe je het goed. Dit soort realistisch optimisme kunnen we zeer goed gebruiken. Tenslotte bevat het boek een goede tip die ook zeker voor menig politicus een leerpunt bevat: Je partner is je eerste klant. Al besluit het boek met de zin “You can never have it all”, met dit boek in de hand kan er wel veel meer. Esther, veel dank voor het eerste exemplaar.

 

Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>