Uniek in Nederland: @_F1inSchools_ van start bij @OSGHugodeGroot

Voor de beroepen van morgen is het nodig dat meer jongeren kiezen voor techniek, of beter gezegd technologie. Technologie is alom aanwezig in onze maatschappij. Door dat te verbinden met school en aan te sluiten bij de belevingswereld van jongeren zelf worden meer jongeren verleid tot het kiezen van technische vakken. Formule 1 in Schools doet dat op een prachtmanier: met een volledig F1-team leren jongeren spelenderwijs niet alleen natuurkunde, wiskunde, aerodynamica etc. maar ook een goed bedrijfsplan en marketingplan op te stellen. Het letterlijk racen verhoogt de spanning. En wellicht het belangrijkste: dat samenwerking in een gemengd team met meerdere disciplines en interesses het meeste oplevert. In de woorden van Formule 1 expert Steve Nevey overgevlogen uit de UK: “When ordinary people pull together they can achieve extraordinary things”. En dat gun je al onze jongeren.

Het is dan ook een felicitatie waard aan het adres van initiatiefnemer Robert Heilbron van onder meer Rotterdam City Racing en schooldirecteur Erik van ‘t Zelfde van de Hugo de Grootschool dat zij erin geslaagd zijn dit wereldwijd succesvolle F1-programma van start te doen gaan in Nederland en dan nog wel in Rotterdam.

Het programma levert de kans aan leerlingen en docenten te werken met technisch hoogwaardige programmatuur en apparatuur. Ervaringscijfers uit andere landen tonen dat dit programma bij uitstek ook de interesse bij meiden aanwakkert voor technologie. Juist op dat punt scoort Nederland internationaal gemeten laag. In totaal bestaat het deelnemersveld van F1inSchools voor 35% uit meiden, waarvan maar liefst 65% na het programma kiest voor techniek. M/V gemengde teams doen het beter dan unisexteams en die met een vrouwlijke teammanager weer een beetje beter.

F1inSchools wordt mede mogelijk gemaakt met een financiƫle bijdrage van de gemeente Rotterdam om zo de ambitie van het Natioaal Programma Zuid om veel meer leerlingen te laten kiezen voor techniek dichterbij te brengen. Ook de zichtbare steun van onze Nederlandse F1-held, coureur Giedo van de Garde rijdend voor Caterham is een belangrijke pilaar. Hiermee levert Rotterdam een parel in het Techniekpact, die hopelijk veel navolging krijgt in andere steden.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt, Innovatie, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>