Op donderdag 20 juni hebben Marjolein Verstappen, directeur Zorginkoop bij Achmea en Korrie Louwes de juryprijs “De Intergenerationele juryprijs voor de Innovatie van de Rotterdamse Ouderenzorg” uitgereikt aan de Spinazie-academie, een initiaitef van vader Henk en dochter Suzanne de Boer. Zij willen met de Spinazie-academie een project opstarten om ouderen 'huishoudelijke ambachten' te laten leren aan bso-leerlingen. Het kan gaan om het aanzetten van knopen of het timmeren van een vogelhuisje. De lessen worden gefilmd door studenten van de ROC, die ze dan weer via bijvoorbeeld Youtube kunnen delen.
Deze prijs is dit jaar voor het eerst uitgereikt en is gericht op innovaties die zelfredzaamheid, kwaliteit van leven bevorderen voor kwetsbare ouderen.
De prijs komt voort uit het convenant “Samen werken aan een gezond Rotterdam” dat de gemeente Rotterdam en Achmea eerder hebben gesloten. Met dit convenant zetten zij zich de komende vier jaar samen in om de gezondheid van Rotterdammers te verbeteren en de oplopende zorgkosten terug te dringen. Innovatie is hierbij van groot belang
Louwes: “Innovatie is een belangrijke hefboom die de gemeente Rotterdam en Achmea willen inzetten om de gezondheid en het welzijn van Rotterdammers te verbeteren en een effectief, efficiënt en duurzaam stelsel van zorg- en ondersteuning te bewerkstelligen. In het convenant is daarom opgenomen dat we veiligheids- en zelfredzaamheidsklimaat voor Rotterdammers wordt bevorderen door te innoveren in onder meer de fysieke woon- en leefomgeving via e-Health, Domotica, social media, videocirkels en telemonitoring.”
Zij vervolgt: “E-health bijvoorbeeld wordt steeds belangrijker. Denk aan de huidige trend om ouderen langer thuis te laten wonen. Daarbij kunnen de ontwikkelingen binnen E-health een belangrijke rol spelen. Moderne ict- en communicatietechnieken maken het immers mogelijk om langer zelfstandig te blijven wonen”. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan Silverfit. Dit is een soort van WII- applicatie voor ouderen om hen te stimuleren te bewegen, maar ook aan digitale dossiers en het web-based beheren van het eigen dossier. Ook wordt op sites als wehelpen.nl met social media vraag en aanbod bij elkaar gebracht als het gaat om zorgen voor elkaar.