Talent voor zorg van start in Rotterdam

De zorgsector is met meer dan 61.000 werknemers de op één na grootste en de snelst groeiende sector in Rotterdam. Vooral de verpleeg- en verzorgingshuizen en de ziekenhuizen zijn grote werkgevers. En de vraag naar personeel in de zorg en medische sector wordt de komende jaren alleen maar groter. Kortom we kunnen alle voor de zorg gemotiveerde talenten voor de zorg goed gebruiken. Met Talent voor zorg start de investering in jongeren die dreigen op hun weg in de zorg te struikelen. Een investering die zich dubbel en dwars terugverdient.

Precies een jaar geleden, op 30 mei 2011, heb ik samen met vertegenwoordigers van de Rotterdamse ziekenhuizen, zorginstellingen en het onderwijs mijn handtekening gezet onder het Convenant Platform Zorg. Op dat moment waren er al 500 extra verplegers en verzorgers nodig. De huidige stand van de economie en alle bezuinigingen zullen een wat dempend effect hebben op de personeelsvraag, maar de personele knelpunten blijven, vooral op niveau 3 en 4.

We stelden een jaar geleden vast dat Rotterdam met zijn jonge bevolking genoeg talent in huis heeft. Maar helaas kiezen te weinig jongeren voor een baan in de zorg. En als ze ervoor kiezen, vallen te veel jongeren tussentijds uit. Met de ondertekening van het convenant hebben we vastgelegd dat we ons inzetten om hier verandering in te brengen. Een van de stappen is de oprichting van de Vakschool Zorg, een verbeterde vmbo/mbo-opleiding die ervoor moet zorgen dat meer jongeren voor de zorg kiezen en daadwerkelijk een diploma halen.

Het project “Talent voor zorg” waarvoor we vandaag bijeen zijn, levert hieraan een belangrijke bijdrage. Het project helpt om het rendement van de zorgopleidingen te verhogen en jongeren die dreigen uit te vallen, krijgen met dit traject de kans om hun leven weer op de rails te krijgen. In Rotterdam zijn naar schatting van de mbo-instellingen 1500 jongeren die moeite hebben hun opleiding te voltooien door vooral huisvestingsproblemen. Met dit project combineren Laurens, Albeda/Zadkine, Flexus, Roessen&Roessen en Woonbron ondersteuning bij het werkend leren, passende huisvesting en coaching.

Ik heb zojuist met belangstelling geluisterd naar de presentatie van Freek de Meere van het Verweij Jonker Instituut naar de resultaten van de pilot met “Talent voor zorg” die in 2010 in Utrecht van start ging juist voor deze doelgroep. De pilot heeft nog niet geleid tot extra werknemers in de zorg, dat komt nog. Toch zijn de resultaten nu al positief. De meeste deelnemers zijn verder gaan leren, een enkele keer zelfs aan het HBO. En enkeling is tot de slotsom gekomen dat de zorgsector niet zijn of haar ‘ding’ is en is een andere kant opgegaan. Dat was misschien niet de bedoeling van het traject, maar uiteindelijk hebben we daar allemaal – leerling zelf en de maatschappij – het meeste aan. Tot rust komen, nadenken over je toekomst, de goede keuze maken… als het traject dát voor elkaar krijgt, is er al veel gewonnen.

“Talent voor zorg” verbindt verschillende belangrijke doelen. Om te beginnen gaat het schooluitval tegen en helpt zo meer jongeren aan een diploma. En meer diploma’s betekent weer dat het opleidingsniveau in deze stad omhoog gaat. En dat betekent weer dat werkgevers meer goed gekwalificeerde werknemers tot hun beschikking hebben. “Talent voor zorg” dient op die manier vele doelen en betekent winst voor de stad.

Het project is nu – met slechts enkele deelnemers – nog bescheiden van omvang, zo meteen zijn het er 11. De ambitie is te groeien naar 200 en met een beetje hulp van een fonds gaat dat snel lukken dankzij de samenwerking tussen de partners. Inmiddels wordt onder de naam “Talent voor Rotterdam” gewerkt aan vergelijkbare trajecten maar dan voor jongeren in de techniek, bouw en sport. “Talent voor Bouw en Techniek” staat zelfs al helemaal in de startblokken en dat verheugt me zeer.

Schooluitval is voor het Rotterdamse college een speerpunt. We hebben daar een speciaal programma voor opgezet onder de noemer “Aanval op Uitval’. We willen koste wat kost dat meer jongeren met een goed diploma hun opleiding verlaten. We hebben de lijn omhoog inmiddels kunnen inzetten, met 10% verbetering per jaar. Jongeren moeten – vinden we – het maximale uit zichzelf halen. Dat is goed voor henzelf, dat is goed voor de werkgevers en dat is goed voor de hele maatschappij. Talent voor Zorg is een mooi innovatief concept dat talentvolle jongeren een steuntje in de rug geeft, zorgt dat meer jongeren hun diploma halen en de zorgsector voorziet van gekwalificeerd en gemotiveerd personeel.

We zijn blij dat “Talent voor zorg” nu ook in Rotterdam van start gaat en dankbaar richting de partijen die zich hiervoor inzetten.

 

Dit bericht is geplaatst in Arbeidsmarkt, Participatie, Speeches. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Talent voor zorg van start in Rotterdam

  1. Beste Korrie,
    Goed dat het officiële startsein is gegeven en fijn dat jij als wethouder het warm omarmt.
    Ik kan mij het eerste gesprek samen met Frank Koster met Marco Posters nog goed herinneren. Succes verder en via Frank ben ik gisteravond weer helemaal bijgepraat.
    Gert-Jan Cornel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>