@overtrefjezelf met sociale innovatie NU

Vandaag delen de studenten van Hogeschool Rotterdam, talenten die zich de afgelopen maanden hebben ingezet voor verschillende partners over maatschappelijke innovatie hun kennis met u, de Rotterdamse ondernemers in het sociale domein. Voor de studenten wordt vandaag een prachtig podium geboden voor het tonen van hun talenten. Het wordt steeds duidelijker dat overheden en non profitorganisaties niet meer in staat zijn de maatschappelijke vraagstukken alleen het hoofd te bieden.

We hebben slimme verbindingen nodig met verschillende partners in de stad om te bouwen aan een sterke toekomst. Meer en meer is te zien dat de rol van deze partners, de ondernemingen, individuele burgers en (burger-) initiatieven en van het belang non-profit organisaties toeneemt. Maatschappelijke innovatie is hard nodig voor verschillende partners in de stad om hun toekomst te bestendigen. Zo kan geen enkele bedrijf er meer op heen dat willen ze in de toekomst winst maken, ze ook zich moeten verstaan met sociale vaardigheden. Interdisciplinair of zo u wilt multidisciplinair werken is een must voor de noodzakelijke vernieuwingen om ook de produkten en diensten van morgen en overmorgen te kunnen leveren.

Voor non profit organisaties is het van het grootste belang sociaal ondernemerschap te omhelzen. Er zullen andere manieren moeten worden gevonden voor financiering en draagvlak.

Voor zowel bedrijven als non profit organisaties zijn vrijwilligers van belang. Zal een bedrijf vooral zijn werknemers willen inzetten voor het maatschappelijke noden en zo het contact met de samenleving ook te willen borgen, voor non profit organisaties waren vrijwilligers altijd essentieel onderdeel. Kortom het belang van vrijwilligers wordt steeds groter. Rotterdam telt ruim 155.000 vrijwilligers. Zij leveren een onmisbare bijdrage aan onze stad. Met inzet van vrijwilligers komen een hoop mooie initiatieven in Rotterdam tot stand. Vrijwilligerswerk wordt steeds vaker ingezet om maatschappelijke organisaties hulp te bieden.

Om de inzet van vrijwilligers goed te organiseren hebben we samen met CVD (mede organisator van congres) VrijwilligerswerkRotterdam.nl opgezet. Hiermee bundelen we de krachten: we brengen vraag en aanbod bij elkaar, mooie vrijwilligersprojecten worden beter zichtbaar en Rotterdammers kunnen gemakkelijk de weg vinden naar de ondersteuning die ze nodig hebben. Op die manier kunnen maatschappelijke organisaties ook worden geholpen door de juiste vrijwilligers te vinden.

Naast het beter organiseren van vrijwilligerswerk werkt de gemeente ook samen met partners om innovatieve investeringen te realiseren. Crowdfunding en crowdsourcing zijn hiervoor geschikte instrumenten. Op het terrein van crowdsourcing zien we een rijk palet aan prachtinitiatieven zoals YesWeCare, Rotterdam Cares, DaretoCare, Buurtlink.nl en nog zoveel meer. De digitale wegen maken het mogelijk een rijk netwerk op te bouwen. Elk initiatief valt of staat met een mensen die gaan voor de doelstelling van het betreffende initiatief. Door af en toe letterlijk te linken zoals ook fysiek vandaag kunnen we samen een nog groter verschil maken.

Ook crowdfunding zal vandaag aan de orde komen tijdens dit congres. Het is natuurlijk een goed middel om verschillende organisaties en projecten in de stad te financieren. Zeker in tijden waarin de overheid een stapje terug moet doen. Uit onderzoek van het bureau Douw&Koren blijkt dat in Nederland maar liefst 14 miljoen euro is opgehaald met crowdfunding. Ter vergelijking, in 2010 0,5 miljoen euro en in 2011 2,5 miljoen euro. Kortom een explosieve groei die veel goeds belooft voor 2013. Voor zwoel grote als kleine investeringen, in 2012 kwam deze 14 miljoen euro terecht bij 570 projecten met een gemiddeld bedrag van 12.000 euro. Een in het oog springend programma waarin crowdfunding een grote rol speelt is het stadsinitiatief. Ik ben als wethouder participatie verantwoordelijk voor Het Stadsinitiatief. Rotterdammers kunnen goede ideeën voor de stad indienen en Rotterdammers kunnen uiteindelijk ook op vijf beste plannen hun stem uitbrengen. Het winnend initiatief wordt uitgevoerd en krijgt een budget van 2,5 miljoen euro. Daarnaast is het de bedoeling dat initiatiefnemers zelf nog zorgt voor aanvullende financiering, crowdfunding is daarvoor een interessante optie.

Een succesverhaal is er al. De winnaar van vorig jaar: De Luchtsingel. Zij hebben 4 miljoen euro gewonnen. Daarmee kunnen ze hun project plus gebiedsontwikkeling voor een flink deel realiseren. De rest komt tot stand door crowdfunding. Ze verkopen houten planken om ook naamsbekendheid gegeven en uiteindelijk ook de benodigde stemmen om te winnen. De Luchtsingel blijft hiermee doorgaan en verwacht uiteindelijk zo’n €500.000 bij elkaar te crowdfunden.

De kracht van het Stadsinitiatief is dat wij een netwerk van creatieve en innovatieve talenten op het gebied van funding en sourcing aantrekken. Ook de nummer twee van de eerste ronde UitJeEigenStad heeft mede dankzij crowfunding haar financiering rond gekregen. De gemeente faciliteert en denkt mee, met initiatiefnemers. Dat doen we niet alleen met Stadsinitiatief, dat doen met allerlei partners uit de stad.

Dames en heren, het is goed te zien dat we hier vandaag zijn om met elkaar over te praten. Ik ben ontzettend trots om te zien hoe de studenten van Hogeschool Rotterdam zich hebben ingezet om oplossingen te bedenken. Het blijft niet bij de afronding van hun project of het congres van vandaag. Hogeschool Rotterdam blijft zich inzetten voor maatschappelijke innovatie. Zo is een Social Innovation Center opgezet. Hier wordt onderwijs geboden en onderzoek gedaan naar sociale innovatie. De studenten worden opgeleid tot professionals die maatschappelijke organisaties het hoofd kunnen bieden. Studenten die kiezen voor deze richting hebben de toekomst! En bedrijven en organisaties die dat ook snappen des te meer. Veel succes!

 

Dit bericht is geplaatst in Hoger Onderwijs, Participatie, Speeches. Bookmark de permalink.

1 Reactie op @overtrefjezelf met sociale innovatie NU

  1. Congres bezocht vandaag. Had wel een zekere waarde. Met dank aan organisatoren en en medewerkers.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>