STERK met @AlbedaCollege samen sterk voor de kinderrechten en tegen kindermishandeling

De Stichting Estafettemars voor de Rechten van het Kind (STERK) maakt zich letterlijk sterk voor het beter signaleren van het schenden van essentiële rechten van het kind zoals het recht om gehoord te worden (art. 12), de vrijheid van meningsuiting (art. 13), het recht op informatie (art. 17) en de berscherming tegen kindermishandeling (art. 19). In samenwerking met het Albeda Collega liepen 400 leerlingen van leerlingen zorg en welzijn een mars voor de kinderrechten en tegen kindermishandeling van het stadhuis naar Arminius.

 

Ook ik mocht een bescheiden bijdrage leveren: vanzelfsprekend – in navolging van onze burgemeester Aboutaleb vorig jaar – tekenen van het manifest op de drempel van het stadhuis, daarna meelopen in de mars en tenslotte debatteren over kindermishandeling met de 400 leerlingen in Arminius.

Vooral het persoonlijke relaas van misdaadjournalist Bas van Hout over zijn persoonlijke ervaringen in zijn jeugd op de Wallen en worstelingen in zijn leven daarna met kindermishandeling maakten grote indruk. Deze dimensie kreeg diepgang door de betrokkenheid van de leerlingen zorg en welzijn van het Albeda die straks in de praktijk anderen zullen helpen met in veel gevallen zelf als bagage eigen ervaringen met kindermishandeling. Opzienbarend en bewonderenswaardig was de openheid waarmee ook gevoelige stellingen als “een tik hoort bij de cultuur” en “je bent medeplichtig als je kindermishandeling niet meldt” werden besproken.

Bestrijding en voorkoming van kindermishandeling begint bij ons allen. Kinderen zelf en ouders zijn zich meestal niet bewust van hoe abnormaal het gedrag is. Juist het omkijken naar en melden van de directe omstanders, van buren tot docenten, van de hockeycoach tot de vader het vriendinnetje blijken van groot belang. Kortom iemand die je vertrouwt en gelooft als je je verhaal doet. In Rotterdam betreft het naar schatting 17.500 gezinnen. Veel te veel voor ons allen om niet alert te zijn.

Om de alertheid van professionals te bevorden heeft STERK een creditcard ontworpen met daarop de belangrijkste kinderrrechten en het telefoonnummer van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Vandaag zijn zeker ruim 400 ambassadeurs geworven. Eervol en belangrijk om één daarvan te zijn.

 

Dit bericht is geplaatst in Bijzondere Projecten, Participatie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>