Gemeente Rotterdam en onderwijsinstellingen slaan handen ineen voor betere kennisbenutting.

De gemeente Rotterdam wordt partner in het Valorisatieprogramma Rotterdam. Dit programma is erop gericht meer kennis vanuit de Rotterdamse kennisinstellingen te vertalen naar economisch en maatschappelijk nut. De gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam ondertekenden hiertoe afgelopen dinsdag, 30 oktober 2012, een samenwerkingsovereenkomst.

Helaas heeft dit de krant niet gehaald terwijl er wel een heel belangrijke stap is gezet die ertoe moet leiden dat de regio binnen zes jaar voorop loopt en een excellent coherent valorisatiesysteem heeft dat bijdraagt aan het innovatief vermogen van de regio. Juist in een ondernemende stad als Rotterdam is de potentie om hierin te excelleren groot. Thema van het Valorisatieprogramma Rotterdam is dan ook: ‘De schakel tussen kennis markt en maatschappij’.

Het Valorisatieprogramma Rotterdam is opgezet door de Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Inholland en Albeda College om kennisoverdracht, kennisbenutting en ondernemerschap te bevorderen.

Dit consortium heeft voor de uitvoering van het programma een subsidie van 5 miljoen euro aangevraagd en toegezegd gekregen van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie in 2011. Met het programma worden Rotterdamse maatschappelijke en economische uitdagingen aangepakt binnen thema’s die voor de stad belangrijk zijn: haven en industrieel complex, zorg en welzijn, talentontwikkeling en creatieve industrie. Dat gebeurt door ondernemers met wetenschappers in contact te brengen, het versterken van ondernemend denken bij studenten en betere kennisoverdracht.

Participeren gemeente

De gemeente participeert in het Valorisatieprogramma Rotterdam. Wethouder Louwes: 'ik ben blij met deze bundeling van kenniskrachten, zo zorgen we voor meer samenwerking en afstemming met kennisdelen en het stimuleren van ondernemerschap in Rotterdam'. De overeenkomst werd ondertekend door wethouder Korrie Louwes (hoger onderwijs), gemeentesecretaris Philippe Raets, Pauline van der Meer Mohr, voorzitter van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Hendrik Halbe, directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship. De universiteit is penvoerder van het Valorisatieprogramma Rotterdam.

Voorbeelden

Voorbeeld van huidige en toekomstige samenwerkingen met de gemeente is de uitwerking van zorginnovatie projecten door Erasmus MC, gemeente en zorginstellingen, via de methode van ‘living labs’ (proeftuinen). Ook de ontwikkeling van Coolhaven wordt deels vanuit het Valorisatieprogramma Rotterdam ondersteund. Verder vindt samenwerking plaats vanuit het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente in het project Kenniswerkplaats Rotterdams Talent. De gemeente brengt vanuit het programma Arbeidsmarkt kennis, netwerk en ervaring in voor de Startup Campussen en de Talentencaroussel van Rotterdam Carrièrestad en het Get Started Program 2.0.

Aan de hand van het Project Science Tower Rotterdam is duidelijk te maken wat het belang van dit kennisbenuttingsprogramma is. De Rotterdam Science Tower is donderdag 4 oktober officieel geopend. De toren biedt ruimte aan medische ondernemingen die hoogwaardige innovaties ontwikkelen. De blokjestoren, zoals Rotterdammers het gebouw aan het Marconiplein noemen, is bedoeld voor bedrijven die hecht samenwerken met het Erasmus MC of zijn ontstaan uit het wetenschappelijk onderzoek daar. Viroclinics en River Diagnostics zijn er al langer gevestigd. De hoogbouw bevat 15.000 m2 ruimte, onder meer geaccrediteerde laboratoria. De bedrijven krijgen een eigen netwerk en ontvangen steun op de het gebied van kennistransfer en subsidie. ROC Zadkine is er ook gehuisvest met onder meer de opleiding Laboratoriumtechniek. De gemeente Rotterdam beschouwt de Science Tower als de eerste stap naar een krachtig cluster voor innovatieve medische bedrijvigheid. Een van de taken van het Erasmus MC is om medische kennis naar de maatschappij te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe medicatie, apparatuur of diensten. Voor Rotterdam zijn er twee belangrijke punten die in de Science Tower worden gerealiseerd. Het is een innovatief hergebruik van kantoor gebouwen maar tevens versterkt het de medische cluster. Niet twee vliegen in één klap maar een heel nest. Lees hier meer over de Science Tower.

Binnen het Valorisatieprogramma worden er lopende initiatieven en projecten in Rotterdam op het gebied van kennisvalorisatie geïnventariseerd en met elkaar verbonden. Hiermee kunnen eventuele blinde vlekken gezamenlijk worden opgepakt.

www.valorisatierotterdam.nl

 

Dit bericht is geplaatst in Bijzondere Projecten, Hoger Onderwijs, nieuwsbrief d66, Portefeuille. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Gemeente Rotterdam en onderwijsinstellingen slaan handen ineen voor betere kennisbenutting.

  1. Inholland gaat in dit traject kennis van de Digital World delen en valoriseren met groepen van ondernemers. Met de groep, de community of practice, worden actuele problemen bekeken en geanalyseerd, nieuwe oplossingen bedacht voor meer, nieuwe of betere online business en handreikingen gedaan om het te implementeren. Voor vervolgtrajecten kunnen o.a. ROC Zadkine, leer-werkbedrijven en partners worden ingeschakeld. Samen met partners als KvK Rotterdam, MKB Rotterdam, Ondernemersvereniging Rotterdam Zuid en vele andere (multiculturele) ondernemersverenigingen worden ondernemersvragen gekoppeld aan kennis van onderzoekers, ondernemers en onderwijs. 13 mei is de eerste workshop in het gebouw van de KvK, Blaak 40. Aanmelden kan via digitalworld@inholland.nl en meer info op http://www.inholland.nl/digitalworld

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>