Coming Out Day in Rotterdam zichtbaar en tastbaar

Coming Out Day. Deze dag wordt over de hele wereld gebruikt om de acceptatie van homoseksuelen te bevorderen. Zo was dit zichtbaar en tastbaar vanmiddag op het Schouwburgplein. Voor u en voor mij is de acceptatie van homoseksuelen een vanzelfsprekendheid. Maar helaas is dat niet overal zo. Kijk naar de actualiteit in Belgrado en de berichten over en de reacties op de Turkse homo boot tijdens de Gay Pride dit jaar in Amsterdam. Er zijn zelfs serieuze dreigingen geuit. Dit is een situatie die we niet willen accepteren. We zetten ons ten volle in om dit te bestrijden.

Tweederde van de middelbare scholieren krijgt nooit voorlichting over seksualiteit, laat staan homoseksualiteit. Zo blijkt uit cijfers van het COC. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is de middelbare school niet altijd een veilige plek voor jonge homo- en biseksuelen. De suïcidecijfers liggen onder deze groep tot vijf maal hoger dan onder heterojongeren.

Dé sleutel tot begrip, vrijheid en acceptatie is kennis. En daarom is voorlichting zo belangrijk. Scholen hebben een plicht om kennis over te dragen en de verantwoordelijkheid om hun leerlingen een veilige schoolklimaat te beiden. De meeste scholen zijn van het belang van voorlichting doordrongen, zo blijkt uit de ronde van onze homo-amabssadeurs, maar het gaat zeer zeker niet vanzelf. Als gemeente willen we er alles aan doen om de scholen hierbij te faciliteren en te ondersteunen. Dat doen we onder andere door ons kenniscentrum Rotterdam V dat scholen kan bijstaan en adviseren in het kiezen van de juiste voorlichting en het koppelen aan voorlichters. De voorlichters van HOi en Apollo geven voorlichting met veel kennis en passie. De inzet van deze mensen is bewonderenswaardig en zeer gewenst. Juist zij kunnen als ervaringsdeskundige leerlingen raken.

Onze minister van Onderwijs heeft al beloofd de verplichte voorlichting over homoseksualiteit op scholen snel in te voeren. Maar daar wachten we niet op. We gaan verder waar we al jaren mee bezig zijn: de Rotterdamse jongeren informeren en voorlichten over seksuele diversiteit, waaronder homoseksualiteit. Hiermee willen we de veiligheid op scholen bevorderen. Uw aanwezigheid hier getuigt van de betrokkenheid die nodig is om ons hier met z’n allen voor in te zetten.

De voorstelling die we vanavond gaan zien, is onderdeel van de educatie die scholen kunnen inzetten. Een voorstelling die, zo heb ik me laten vertellen, erg bijzonder is. Ik kijk er naar uit om deze zo meteen te mogen ‘beleven’ en wens u een bijzondere avond toe.

 

Dit bericht is geplaatst in Participatie, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>