Rotterdam Science Tower heeft haar poorten geopend

Vandaag openen we de Rotterdam Science Tower officieel. Daarmee zetten we de eerste stap naar de ontwikkeling van een Rotterdams cluster voor innovatieve medische bedrijvigheid. Deze toren wordt een hotspot voor internationale life sciences, medische innovaties en spin-offs van Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Om als Rotterdam toonaangevend te blijven op het gebied van medische bedrijvigheid en wetenschappelijk onderzoek is het van belang dat partijen meer met elkaar samenwerken. Dat ze dicht bij elkaar zitten, is dan wel een must. Daarom kiezen we ervoor om het gebied tussen het Erasmus MC en de Marconitorens hier aan te wijzen als ontwikkelgebied voor innovatieve medische en zorg-bedrijvigheid.

De Rotterdam Science Tower wordt zoals gezegd de ´hotspot´ voor de life sciences ofwel de ´cure´. Het bijzondere is dat in deze toren de enige laboratoriumruimtes van Rotterdam zijn gevestigd die voldoen aan dezelfde hoge normering waar ook de labruimtes in het Erasmus MC aan voldoen.

De Rotterdam Science Tower beschikt over liefst 15.000 vierkante meter speciaal geconditioneerde bedrijfs- en laboratoriumruimte. Behoorlijk indrukwekkend, zoals u zojuist tijdens de rondleiding hebben kunnen zien of nog zult zien. Sinds augustus zit hier het door Ab Osterhaus opgerichte Viroclinics Biosciences. Ook het regionale opleidingscentrum Zadkine is inmiddels in deze toren gevestigd met de opleiding laboratoriumtechniek.

Sinds deze week biedt het gebouw ook onderdak aan de Erasmus MC Incubator II, de opvolger van de succesvolle Incubator I van het Erasmus MC dat startende medische bedrijven op weg helpt. Binnenkort huist ook de Startup Campus, de incubator van de Erasmus Universiteit Rotteramen Skyline Diagnostics in de toren.

Met de ontwikkeling van deze prachtige Science Tower draagt Rotterdam bij aan de topregio Medical Delta. Dit Zuid-Hollandse samenwerkingsverband voor life sciences wil onderzoek stimuleren, gezamenlijk nieuwe medische technologieën ontwikkelen en economische kansen benutten. Met de opening van de Science Tower zetten we meteen ook een stap richting de realisatie van deze topregio.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Vanaf 2014 komt er nóg een mooie en belangrijke plek bij in Rotterdam. Dan hopen we de Science Boulevard Coolhaven te openen. Hier zal de focus liggen op zorginnovatie zoals e-health en domotica. Ofwel: de ´care´.

En zo hebben we straks ´cure´ en ´care´ aan de westkant van Rotterdam bijeen. Eén met auto en ov goed bereikbare landingsplek voor medische innovatieve bedrijvigheid. Rotterdam-West is helemaal dé plek waar het gebeurt tegenwoordig. Vorige week mocht ik Uit je eigen stad openen van de Stadsboeren, hier vlak achter deze Marconitoren. Echt een aanrader voor in de lunchpauze.

Het belang van de medische sector is groot voor Rotterdam en heeft groeiperspectief. De sector is goed voor 60.000 banen. Er zijn in de regio 10 ziekenhuizen en 13 zorginstellingen. Rotterdam wil een innovatieve zorgstad zijn. We willen voorop lopen in nieuwe ontwikkelingen en dé Research and Development stad zijn.

Ook andere branches zullen hier baat bij hebben. Dat is bijvoorbeeld al zichtbaar aan de kruisbestuiving tussen de medische wereld en de wereld van de serious gaming, Denk aan de ‘Shockroom Game’ die het Erasmus MC ontwikkeld heeft om artsen van de Spoedeisende Hulp te trainen in het redden van virtuele levens. Een flitsende en eigentijdse manier om vaardigheden te oefenen en kennis te laten beklijven.

Innovaties komen in samenwerkingsverbanden tot stand. De Dordtse dichter Cees Buddingh zei eens: ´Menigeen die het ver heeft gebracht, dankt dit meer aan kennissen dan aan kennis.´ Nu wil ik het belang van kennis niet uitvlakken, maar kennis wordt niet optimaal benut als er geen uitwisseling plaatsvindt, als er geen samenwerking is. Daarom juich ik het toe dat de volgende partijen zich inzetten om het Rotterdamse ondernemersklimaat, de vestigingsvoorwaarden en de infrastructuur te verbeteren:

 • Erasmus MC – Huib Pols
 • Erasmus Universiteit Rotterdam – Bart Straatman
 • Fortress – Roeland Voerman
 • Hogeschool Rotterdam – Ron Bormans
 • JOIN Ontwikkeling – Jan Hein Tiedema
 • Laurens – Ids Thepass
 • Medical Delta Multiplier – Eric Claassen
 • Stadshavens Rotterdam – Ronald Buitenhek
 • ROC Zadkine – Annette van den Berg -Ram
 • Viroclinics Biosciences – Bob van Gemen
 • BIRD Recruitment – Mark Lankveld
 • Valorisatieprogramma Rotterdam – Hendrik Halbe
 • Gemeente Rotterdam – Ik zelf (Korrie Louwes)

Ik nodig deze partijen graag uit op het podium om het convenant te tekenen voor het oprichten van een kennisplatform om het medische cluster in Rotterdam verder te ontwikkelen.

Allen ondertekenen!

Na ondertekening: `Bij deze verklaar ik de Rotterdam Science Tower voor geopend´

 

Dit bericht is geplaatst in Bijzondere Projecten, Innovatie, Speeches. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Rotterdam Science Tower heeft haar poorten geopend

 1. Gefeliciteerd met dit mooie succes voor Rotterdam! Een belangrijke stap voorwaarts om bedrijvigheid rondom het medisch cluster verder te ontwikkelen en te accommoderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>