Breed draagvlak voor vernieuwing Zorg & Welzijn!

“D66 zet zich de aankomende jaren in voor herstructurering van het welzijnswerk zodanig dat er meer inhoud gegeven wordt aan de eigen kracht van de Rotterdammer”

“Bij de uitvoering van de WMO ligt voor D66 de nadruk op het regisseren van ondersteuning voor burgers, niet op het subsidiëren van instellingen en diensten.”

 

Deze zinnen komen uit het gemeentelijk verkiezingsprogramma van D66. Wethouder Korrie Louwes (Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie) heeft, mede op basis hiervan, vorig jaar het initiatief genomen om te komen tot een fundamentele hervorming van het domein Zorg en Welzijn in Rotterdam.

Inhoudelijk moet de vernieuwing welzijn en zorg een antwoord geven op een aantal grote uitdagingen van deze tijd. Welzijn en zorg staan onder druk: de effectiviteit, de stijgende kosten, te ver doorgeschoten bureaucratisering en professionalisering. Er is een toenemende zorgvraag en de middelen nemen af. Het aanbod is versnipperd en verkokerd, er zijn dubbels en cliënten hebben met teveel instellingen te maken. De gemeente krijgt ook nieuwe taken (WWnV, AWBZ, Jeugdzorg) die met minder middelen uitgevoerd moeten worden. De overheid doet daarom een stap terug en moet selectiever en effectiever optreden. Professionele opdrachten verlenen, niet focussen op het hoe, maar op het resultaat. Kortom: er is een forse vernieuwing nodig, waarbij schotten worden geslecht en welzijn en zorg zoveel mogelijk vanuit één opdracht in een gebied worden georganiseerd.

Afgelopen week heeft de raad de volgende uitgangspunten aangenomen:

  • verschuiving van ondersteuning door professionals naar inzet van burgerkracht;
  • verschuiving van individuele- naar collectieve voorzieningen;
  • geïntegreerde inkoop van welzijn en zorg;
  • ontkokering en ontschotting van sectoren en budgetten;
  • Gemeenschappelijke sturing op outcome, op maatschappelijk effect;
  • In principe gebiedsgericht, stedelijk waar noodzakelijk;
  • Vraaggericht organiseren van de ondersteuning.

Hiermee is er een belangrijke stap in dit proces genomen. Natuurlijk was er van verschillende kanten kritiek op het proces, voor de ene partij ging het te snel en voor de andere partij te langzaam. Na een ferme discussie in de commissie MVSP en de raad stemden uiteindelijk alle fracties in, op de SP na, met de uitgangspunten die zullen leiden tot de gewenste hervorming. Onze fractie heeft het college gevraagd nu snel te komen tot een verdere invulling van het nieuwe stelsel van Zorg en Welzijn. De lopende aanbestedingen in deelgemeente en stad zijn hier al onderdeel van.

Deze visie vormt voor het college, en met name voor de drie wethouders die er het meest bij betrokken zijn, de basis om in de komende periode verdere stappen te zetten om dit complexe vraagstuk in goede banen te leiden. Dit zal betekenen dat niet alle huidige voorzieningen in stand zullen blijven en er meer vertrouwd gaat worden op de eigen kracht van mensen. Ook zal er ruimte komen voor innovatie en kleinschalige initiatieven die gericht zullen zijn op resultaat. D66 Raadslid Jan Schonk verwelkomt de breed gedragen visie waarmee naar zijn inziens een “belangrijke horde genomen is”. “Het is nu aan het College en aan de Gemeenteraad om ons in te spannen om de transformatie voortvarend en zorgvuldig te laten verlopen. Voor de houdbaarheid van de financiën, maar vóóral voor alle kwetsbaren die kwalitatieve zorg hard nodig hebben”.

 

Uit: NieuwsbrIef D66-fractie Rotterdam, oktober 2012

 

Dit bericht is geplaatst in nieuwsbrief d66, Portefeuille. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>