STEM! #stadsinitiatief

Van 1 tot en met 12 maart heeft iedere Rotterdammer van 12 jaar en ouder de mogelijkheid om te stemmen op één van de Stadsinitiatieven. Door een deskundige board van bekende en minder bekende Rotterdammers zijn de 5 genomineerden geselecteerd. Nu is het aan de Rotterdammer om het beste initiatief te kiezen.

D66 Rotterdam heeft zich in de coalitieonderhandelingen hard gemaakt voor een behoorlijk budget voor Rotterdammers, om hun eigen stad mee vorm te geven. Wethouder Korrie Louwes heeft de burgerparticipatie in haar portefeuille en heeft het Stadsinitiatief ontwikkeld als een mogelijk instrument om de inwoners van Rotterdam meer bij Rotterdam en haar ontwikkelingen te betrekken. Het Stadsinitiatief zoals dat zich nu voltrekt is uniek in Nederland en misschien wel in de wereld. Alleen al het feit dat jongeren vanaf 12 jaar mogen meestemmen is bijzonder. Maar ook is het bijzonder dat de raad besloten heeft dat zij zich niet willen bemoeien met de selectie van de laatste vijf initiatieven. Het feit dat de leden van de board en de ambassadeurs zonder dat er enige vergoeding tegenover staat zich hiervoor hebben ingespannen is ook heel bijzonder. Zeker wanneer je je realiseert hoeveel uren ze zich voor het Stadsinitiatief hebben ingezet. De stemming is de meest verstrekkende vorm van directe democratie, of zoals het in één van de bijgaande artikelen wordt genoemd “democreatie”; wat er wordt gekozen wordt uitgevoerd.

Het proces om tot de huidige vijf genomineerden te komen is al heel inspirerend geweest, het heeft veel creativiteit en energie in de stad losgemaakt. Op verschillende avonden zijn ideeënmakers bij elkaar gekomen en hebben inspirerende bijeenkomsten gehad. Het was een feest van de creativiteit. Het is duidelijk dat de gemeente hierin faciliterend kan zijn.

Natuurlijk is er ook kritiek. Met name vraagt men zich af of het wel verantwoord is om in tijden van bezuinigingen zoveel geld uit te geven aan niet noodzakelijke projecten. Korrie is ervan overtuigd dat het juist in tijden van bezuinigingen een goed instrument is om de stad en haar inwoners te blijven inspireren om zelf de handen uit de mouwen te steken. Bij het Stadsinitiatief is het een voorwaarde dat de initiatiefnemers zelf ook minimaal 50% van de financiering uit andere bronnen haalt. Dus de gemeente investeert een bedrag dat sowieso het dubbele aan investeringen in de stad tot gevolg heeft. Waarschijnlijk is het multiplier effect nog veel groter omdat sommige initiatiefnemers zo geïnspireerd raken dat ze zich voor wat betreft de financiering in het geheel niet meer afhankelijk willen stellen van de gemeente. Ook de campagnes, die door de initiatiefnemers zelf worden bekostigd levert extra economische activiteit op voor de stad. Dus met een relatief klein bedrag wordt er veel extra geïnvesteerd in de stad en haar aantrekkelijkheid.

Omdat het de eerste keer is dat in Nederland een stad op deze manier de inwoners wil stimuleren om te investeren in hun stad zullen er natuurlijk nog zaken zijn die een volgende keer anders moeten worden geregeld. Na de verkiezing op 12 maart aanstaande zal er snel een evaluatie komen van deze ronde en zal er gekeken worden wat er kan worden verbeterd. Ook zal de inschrijving voor een volgende ronde worden opengesteld. Veel initiatieven die dit jaar zijn afgevallen omdat ze nog niet voldragen waren zullen opnieuw worden ingediend maar daarnaast zullen er ook weer veel nieuwe ideeën worden ontwikkeld en ingediend.

Korrie is tot nu toe heel erg blij met het verloop van dit project. Het is innovatief om de inwoners op zo’n directe manier te laten bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de stad. De angst dat er geen ideeën zouden worden ingediend is geheel onterecht, de stad bruist van de ideeën en van de enthousiastelingen die het tot een succes willen maken. Gelukkig blijft het niet bij een éénmalig project en zal er in ieder geval tot en met 2015 gelegenheid blijven om door te gaan met het Stadsinitiatief. Dan kan bekeken worden of het een blijvertje wordt en zal duidelijk worden of Rotterdam weer voorop heeft gelopen met een succesvolle manier om, ook in tijden van financiële krapte, de stad aantrekkelijker te maken. Voor dit project geldt in ieder geval “Wie niet waagt! die niet wint”, en innovatie bevorder je niet door niets te doen.

Hieronder allerhande foto’s, artikelen en dergelijk over het Stadsinitiatief.

;

;

;

;

;

;

;

;

Vers beton

RTV Rijnmond 1

RTV Rijnmond 2

RTV Rijnmond 3

RTV Rijnmond 4

Binnenlands Bestuur

Dichtbij.nl

FunX Radio NL

 

Dit bericht is geplaatst in Bijzondere Projecten, In de Media, Innovatie, nieuwsbrief d66, Participatie, Portefeuille en getagd . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>