Het leven van wethouder Innovatie wordt makkelijker

Welkom allemaal hier in de Burgerzaal van het Stadhuis. Vandaag is het een bijzondere dag, vandaag wordt hier gewerkt aan het project Rotterdam Open Data.

Met Open Data stellen we (overheids)data beschikbaar voor algemeen gebruik, educatieve doeleinden en andere toepassingen gericht op de informatiebehoefte van Rotterdammers. Iedereen in de stad moet gebruik kunnen maken van deze gegevens.


Het is een innovatieve stap die we vandaag gaan zetten samen met jullie, de studenten van Hogeschool Rotterdam. Diverse gemeentelijke diensten als DSV, GW, GAR, GGD, S&R, EDBR met R’damse Nieuwe, OBR en Bibliotheek zijn opdrachtgever en stellen data beschikbaar en helpen jullie bij het vinden van de juiste data of stellen servers ter beschikking. Daarnaast draagt ook het Rotterdamse Creatieve Industrie een steentje bij om jullie zo goed mogelijk je werk te laten doen.

Voor ons is laat dit project zien hoe we willen samenwerken in Rotterdam. Wij bouwen samen; gemeentelijke diensten, Rotterdamse bedrijven en studenten van de HR. Deze samenwerking is ook spannend materiaal voor onderzoek van jullie lectoraat “human centered ICT.

Uiteindelijk moet dat leiden tot een goed draaiend Open Data netwerk in de stad. Met concrete toepassingen als speciale apps voor de smartphone. Daarmee ontstaat een digitale omgeving waarin de Rotterdammer centraal staat en van allerlei data in de stad gebruik kan maken.

Dat worden hele concrete toepassingen. DSV heeft data beschikbaar waarop je kunt zien op welk moment welke Rotterdamse bruggen openstaan. Wanneer dit via Open Data wordt vertaald als toepassing voor bijvoorbeeld TomTom of GoogleMaps, kan je zo zien of je om wil rijden. Het gaat om dit soort voorbeelden.

Andere voorbeelden/applicaties:

  • Interactieve kaart Heijplaat; Dynamische kaart die burgers en overheid van informatie voorziet over de wijk; vaste gegevens over infrastructuur en bevolking; dynamische info (weg) etc.
  • Parkeergarages; mobiele app die beschikbaarheid parkeerplekken in Rotterdamse parkeergarages laat zien;
  • Bibliotheek; op basis van de uitleen administratie inzichtelijk maken welke boeken op welk moment worden uitgeleend; de app houdt de actuele stand bij van welke boeken binnen en uitgeleend zijn.
  • Project deze week gestart: Car2Cloud; uitlezen van het motormanagementsysteem en deze gegevens middels mobiel publiceren op het web; data over emissie; snelheid; locatie etc.

Dit soort mogelijkheden zijn heel nuttig. Het kan ook weer nieuwe innovatieve ideeën opleveren en misschien bedrijvigheid. Daarom past dit project uitstekend past bij de doelstelling van het College: meer ruimte voor talent en ondernemen.

Data is een onmisbare bouwsteen in de huidige informatiemaatschappij. Door het vrij beschikbaar stellen van data ontstaat een bron van innovatie, samenwerking, kennis en dat draagt bij aan welvaart. Burgers, bedrijven, onderwijs en onderzoek zijn zelf het beste in staat hun eigen leef- en werkomgeving (gezamenlijk) vorm te geven en deze delen. Open Data is de brandstof voor participatie en samenwerking.

Natuurlijk zijn er bedrijven nodig voor economische groei, hebben gemeenten mogelijkheden als interessante opdrachtgever, maar jullie zijn bij uitstek het ingrediënt waar Rotterdam het van moet hebben. Ik reken op prachtige nieuwe produkten. Daarmee maken jullie het leven van deze wethouder Innovatie weer een stuk makkelijker.

Informatie over het Open Data project: http://www.rotterdamopendata.org/

Dit bericht is geplaatst in Hoger Onderwijs, Innovatie, Portefeuille, Speeches. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>